Zioła prowansalskie - zastosowanie i właściwości

1091 przepisów

Zioła prowansalskie zaliczane są do podstawowych przypraw kuchni francuskiej. Ta aromatyczna mieszanka pasuje jednak nie tylko do dań ze słonecznej Prowansji, ale także do wielu innych potraw. Można je dodać do zapiekanek, zup lub ratatouille. Ponadto zioła prowansalskie mają wiele właściwości zdrowotnych. Na przykład usprawniają procesy trawienne. Zobaczcie, przepisy z ziołami prowansalskimi.

Zioła prowansalskie - zastosowanie i właściwości

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 20 min.
Grillowana cykoria - pomysł na grillowane warzywa

Grillowana cykoria, jak inne grillowane warzywa, to idealna propozycja dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. W opcji 100% roślinnej polecamy bazowy przepis - wystarczy tylko pięć składników. Cykoria grillowana w opcji wegetariańskiej będzie z sosem serowym na bazie koziego twarożku - pysznie zapiecze się pod wpływem temperatury. Grillowana cykoria, podobne jak inne grillowane warzywa, uda się zarówno na grillu tradycyjnym, jak i na patelni grillowej.

mojegotowanie

Grillowana cykoria - przepis na grillowane warzywa

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 180 min.
Pręga wołowa

Pręga wołowa to delikatne i kruche mięso. Jej przygotowanie zajmuje sporo czasu, ponieważ wymaga długiego duszenia, dlatego też nazywana jest często mięsem dla wytrwałych. Warto jednak sięgnąć po nią w naszej kuchni i wykazać się odrobiną cierpliwości, gdyż pręga wołowa z pewnością zaskoczy was swoim niecodziennym smakiem.

mojegotowanie

Pręga wołowa w sosie własnym

Zioła prowansalskie: co zawierają?

Zioła prowansalskie przygotowane według tradycyjnej receptury zawierają: bazylię, tymianek, rozmaryn, szałwię, miętę pieprzową, cząber, oregano i majeranek. W niektórych krajach skład ziół prowansalskich wzbogaca się także o lawendę lub melisę.

Zioła prowansalskie mają właściwości prozdrowotne, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Zawierają witaminy i błonnik, dzięki czemu usprawniają trawienie oraz łagodzą dolegliwości żołądkowe. Ponadto działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie.

Do czego pasują zioła prowansalskie?

Zioła prowansalskie znajdują szerokie zastosowanie w kuchni francuskiej, przede wszystkim jako dodatek do zup, sosów, serów oraz mięs. Jest to jednak przyprawa uniwersalna, które pasuje do dań z różnych zakątków świata.

Zioła prowansalskie świetnie podkreślają smak pieczeni, dlatego warto natrzeć nimi mięso lub dosypać je do marynaty. Idealnie współgrają z jagnięciną, wołowiną i cielęciną, lecz równie dobrze pasują do drobiu. Dodane do tłustych i ciężkostrawnych mięs wspomogą trawienie i zapobiegną uczuciu pełności.

Mieszanka pasować będzie także do sałatek, w szczególności tych wywodzących się z kuchni śródziemnomorskiej. Szczególnie warto spróbować połączenia ziół prowansalskich z oliwą i świeżymi warzywami.

Ziołowa przyprawa wzbogaci także dania stworzone z pieczonych lub duszonych warzyw. Dobrym pomysłem będzie stosowanie jej do potraw zawierających fasolę bądź inne strączki. Dzięki temu unikniemy problemów trawiennych.

Zioła prowansalskie sprawdzą się jako zdrowszy zamiennik soli, której zwykle używamy w kuchni zbyt dużo. Prowansalska mieszanka nada potrawom smaku i aromatu, co pozwoli zmniejszyć konieczność stosowania innych przypraw. To dobre wyjście zwłaszcza dla osób, które ograniczają spożycie soli ze względu na nadciśnienie.

Zioła prowansalskie tworzą idealne połączenie z sosem pomidorowym, dzięki czemu sprawdzają się na pizzy, zapiekankach i spaghetti. Dobrze smakują także z pieczywem, szczególnie domowym.

Czym zastąpić zioła prowansalskie? Zamiast mieszanki możemy użyć świeżych ziół: bazylii, tymianku, rozmarynu lub majeranku. Skorzystać można również z natki pietruszki lub szczypiorku.

Przepisy z ziołami prowansalskimi

Zioła prowansalskie stanowią smaczny dodatek do wielu dań - zarówno obiadowych, jak i przekąsek.

Krokiety z pieczarkami kojarzą się nam z kuchnią polską, lecz zioła prowansalskie będą do nich świetnie pasować. Dodane jako przyprawa do ciasta uczynią potrawę bardziej aromatyczną.

Jeżeli chcemy zaserwować prosty, lecz jednocześnie efektowny obiad, warto przyrządzić do niego pieczone ziemniaki Hasselback. Gdy wybierzemy owalne bulwy podobnej wielkości, uzyskamy nie tylko dobry efekt wizualny, ale także równomiernie rozprowadzimy glazurę przygotowaną z masła i ziół.

Kolejnym godnym uwagi daniem z użyciem ziół prowansalskich jest zapiekanka ziemniaczana. Dzięki dodatkowi ziołowej mieszanki połączenie warzyw, mięsa mielonego i żółtego sera będzie nie tylko smaczniejsze, ale także lżejsze dla żołądka.

Czipsy warzywne z piekarnika to propozycja nie tylko dla wegetarian, ale także dla osób, które ograniczają w diecie tłuste i niezdrowe przekąski. Pieczone warzywa obsypane solą i ziołami nie będą ustępować smakiem sklepowym chrupkom.

Marynata do karkówki na grilla nada mięsu więcej aromatu, jeśli wzbogacimy ją dużą ilością ziół. Im dłuższy będzie czas marynowania, tym smaczniejsza stanie się karkówka, dlatego warto zanurzyć ją w mieszance przypraw już na dzień przed grillowaniem.

Quiche z grillowanymi warzywami, mozzarellą i świeżą bazylią to potrawa, której koniecznie powinni spróbować miłośnicy wytrawnych tart. Smak łączący chrupiące ciasto, warzywa, masę śmietanową i zioła prowansalskie warto dodatkowo podkreślić kilkoma listkami świeżej rukoli ułożonymi na wierzchu wypieku.

Artykuły powiązane

DC
30.07.2020

Schab, szynka, łopatka... Jak urozmaicić grillowanie?

Potrawy z grilla cię nudzą? Nie masz pomysłu na zastąpienie klasycznej kiełbasy, karkówki lub piersi z kurczaka? Wybierz delikatny schab, wykwintną szynkę, wyrazistą łopatkę, eleganckie steki wołowe lub rybę. Podpowiadamy, jak sprawić, aby zwykłe spotkanie przy grillu przerodziło się w oryginalną biesiadę lub niecodzienne BBQ.

zioła
04.04.2020

Po co nam zioła w kuchni? Sprawdzamy!

Zioła mamy w swoich kuchennych szafkach zawsze. Używamy ich do doprawiania dań, a świeże wykorzystujemy niemal do wszystkiego. Zioła potrafią wzbogacić smak dań, ale dobrze działają też na nasze zdrowie – mogą wyciszać, wzmacniać odporność, a nawet pobudzać. Macie zioła w kuchni, ale nie wiecie, jak ich używać? Podpowiadamy!

iStock-ziola-napary-
01.04.2020

Zioła do zadań specjalnych. Praktyczny poradnik

W medycynie ludowej zioła zawsze cieszyły się powodzeniem i szacunkiem. Melisa na uspokojenie, mięta na niestrawność, fiołek trójbarwny na trądzik a owoce głogu na wzmocnienie i poprawę odporności. W mądrości naszych babć było wiele intuicji, którą popierają badania naukowe. Przyjrzeliśmy sprawdzonym ziołowym mieszankom do zadań specjalnych.

Pokrzywa na zdrowie
11.06.2019

Pokrzywa na stole - zdrowy chwast

Pokrzywę możecie spotkać wszędzie. Gdy pojawia się między roślinami na grządkach i rabatach, bywa uważana za chwast. Zamiast usuwać ziele z ogrodu, poznajcie jego właściwości. Sprawdźcie, dlaczego warto je mieć w domowej apteczce.

Wydanie specjalne "Mojego Gotowania"
11.01.2018

Dużo pysznego MAKARONU [WYDANIE SPECJALNE]

Makaron to jeden z tych składników, bez których nie byłoby chyba kuchni. Na pewno włoskiej. I polskiej też. Pasuje do tak wielu składników, że wymyślanie coraz to nowych połączeń ogranicza tylko nasza wyobraźnia.

raj_dla_koneserow
06.10.2008

Raj dla koneserów

Francja jest ojczyzną tysięcy przysmaków i kulinarnych wynalazków. W kraju, w którym produkuje się ponad 300 gatunków sera i doskonałe wina, nuda raczej smakoszom nie grozi.

kuchnia_srodziemnomorska1
11.07.2008

Kuchnia śródziemnomorska

U progu lata wybierzmy się w kulinarną podróż do krajów leżących nad brzegiem Morza Śródziemnego. To istny raj dla smakoszy.

Kanapki
05.05.2008

Jesz kanapki i chudniesz!

2-3 kg w tydzień możesz nie odmawiać sobie świeżego chlebka i mimo to stracić kilka kilogramów. pod warunkiem, że nie przekroczysz 1200 kcal dziennie.