Kwas miodowy

Ocena:

4.45 (162)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 4 dni

Składniki:

  • 1/2 kg płynnego miodu
  • 10 dag rodzynek
  • skórka starta z cytryny
  • sok z 2 cytryn
  • 10 dag drożdży
  • łyżka cukru

Kwas miodowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W rondlu zagotować 5 l wody. Miód wlać do kamionkowego naczynia, zalać gorącą wodą, mieszać do momentu, aż miód całkowicie się rozpuści.
  • Drożdże utrzeć z cukrem, dodać do ostudzonego miodowego płynu, wymieszać, przykryć, odstawić na dobę w ciepłe miejsce.
  • Z kwasu zebrać pianę. Wlać sok cytrynowy i dodać skórkę z cytryny, wymieszać.
  • Do butelek wrzucić rodzynki, wlać kwas miodowy, szczelnie zakręcić, odstawić na 3 dni w chłodne miejsce.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne