Przepis: Agata Wojda, wykonanie potraw i stylizacja: BBS STUDIO
4.48 (171)
Zupa z brukwi na wędzonych żeberkach to pożywne danie, które rozgrzeje w chłodne dni. Brukiew jest niecodziennym warzywem, które odmieni zazwyczaj przygotowywane posiłki. Połączenie żeberek, zakwasu na żurek i warzywa korzeniowego sprawia, że jest to idealne danie na jesień. Zupa z brukwi na wędzonych żeberkach stanie się urozmaiceniem obiadu w rodzinnym gronie.
brukiew 1 kg
jabłka 1 szt.
bulion warzywny 1.5 l
żeberka 400 g
ziele angielskie 10 szt.
liść laurowy 3 szt.
zakwas 200 ml
czosnek 2 ząbki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
cukier 1 szczypta
Dorodną, twardą brukiew i oczyszczone winne jabłko kroimy w plastry, zalewamy połową warzywnego bulionu, dorzucamy wędzone żeberka wieprzowe, pokrojone na kawałki z jedną kostką, i przyprawy.
Gotujemy, aż żeberka będą miękkie (w razie potrzeby dolewamy bulionu). Wyjmujemy mięso, ziele i liście. Mięso oddzielamy od kości.
Miksujemy zupę na gładki krem, po czym dodajemy przecedzony zakwas na żurek
i przeciśnięty przez praskę czosnek, miksujemy ponownie.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, dolewamy resztę
bulionu, wrzucamy obrane kawałki żeberek. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 min.
Zupa z brukwi na wędzonych żeberkach może być serwowana z wybranym dodatkiem.
Porady
Zupa z brukwi na wędzonych żeberkach potrzebuje do serwowania :
- podgotowanej brukwi w kostkach,
- półgęsek lub podprażony na patelni kindziuk,
- podsmażone w miodzie lub cukrze kawałki winnego jabłka,
- grzanki z razowego pieczywa
Brukiew jest pełna skrobi i bardzo zagęszcza zupę, trzeba więc mieć na podorędziu wywar lub wrzątek, aby poprawić jej konsystencję. Możemy ją podawać z kwaśną śmietaną wymieszaną z chrzanem, kostkami brukwi podsmażonej na chrupiąco na maśle, lub grzankami. Jeśli zdecydujemy się na te ostatnie, najlepiej podać je w osobnej miseczce i dorzucać do zupy w miarę jedzenia, aby zawsze były chrupiące. Brukiew zachowuje się podobnie jak ziemniaki i świetnie smakuje ugotowana razem z nimi, ubita z masłem, śmietaną i podana jako dodatek do obiadu.