Zupa z brukwi na wędzonych żeberkach

Ocena:

4.48 (171)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Zupa z brukwi na wędzonych żeberkach to pożywne danie, które rozgrzeje w chłodne dni. Brukiew jest niecodziennym warzywem, które odmieni zazwyczaj przygotowywane posiłki. Połączenie żeberek, zakwasu na żurek i warzywa korzeniowego sprawia, że jest to idealne danie na jesień. Zupa z brukwi na wędzonych żeberkach stanie się urozmaiceniem obiadu w rodzinnym gronie. 

Składniki:

  • brukiew  1 kg

  • jabłka  1 szt.

  • bulion warzywny  1.5 l

  • żeberka  400 g

  • ziele angielskie  10 szt.

  • liść laurowy  3 szt.

  • zakwas  200 ml

  • czosnek  2 ząbki

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • cukier  1 szczypta

Zupa z brukwi na wędzonych żeberkach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Dorodną, twardą brukiew i oczyszczone winne jabłko kroimy w plastry, zalewamy połową warzywnego bulionu, dorzucamy wędzone żeberka wieprzowe, pokrojone na kawałki z jedną kostką, i przyprawy.

    iStock-brukiew (1)
  • Krok 2:

    Gotujemy, aż żeberka będą miękkie (w razie potrzeby dolewamy bulionu). Wyjmujemy mięso, ziele i liście. Mięso oddzielamy od kości.
    Miksujemy zupę na gładki krem, po czym dodajemy przecedzony zakwas na żurek
    i przeciśnięty przez praskę czosnek, miksujemy ponownie.

    zeberka-fot.iStock (1)
  • Krok 3:

    Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, dolewamy resztę
    bulionu, wrzucamy obrane kawałki żeberek. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 min.
    Zupa z brukwi na wędzonych żeberkach może być serwowana z wybranym dodatkiem.

    lisc-laurowy-iStock

Porady

Zupa z brukwi na wędzonych żeberkach potrzebuje do serwowania :

  • podgotowanej brukwi w kostkach,
  • półgęsek lub podprażony na patelni kindziuk,
  • podsmażone w miodzie lub cukrze kawałki winnego jabłka,
  • grzanki z razowego pieczywa
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Brukiew jest pełna skrobi i bardzo zagęszcza zupę, trzeba więc mieć na podorędziu wywar lub wrzątek, aby poprawić jej konsystencję. Możemy ją podawać z kwaśną śmietaną wymieszaną z chrzanem, kostkami brukwi podsmażonej na chrupiąco na maśle, lub grzankami. Jeśli zdecydujemy się na te ostatnie, najlepiej podać je w osobnej miseczce i dorzucać do zupy w miarę jedzenia, aby zawsze były chrupiące. Brukiew zachowuje się podobnie jak ziemniaki i świetnie smakuje ugotowana razem z nimi, ubita z masłem, śmietaną i podana jako dodatek do obiadu. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne