Różowe bezy z granatami z magazynu "Moje Gotowanie"

Ocena:

4.54 (199)

  • 1 godz. 40 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Marzy Wam się idealny, ale prosty deser na Walentynki? Różowe bezy z granatami to pomysł, który zrobi wrażenie! Przepis z lutowego numeru magazynu "Moje Gotowanie" udowadnia, że beza to słodkości, które wbrew pozorom nie są trudne. Z odpowiednią techniką przekonamy się, jak zrobić bezy i oczarować nie tylko drugą połówkę. Jeśli już opanujecie tę recepturę, możecie przygotować pozostałe bezowe desery i torty, które przygotowała dla Was redakcja magazynu "Moje Gotowanie". Te słodkości mówią "Kocham Cię!".

Składniki:

  • białka  6 szt.

  • sól  1 szczypta

  • mąka kukurydziana  1.5 łyżeczki

  • cukier  320 g

  • barwnik spożywczy  0.5 łyżeczki

  • śmietana kremówka  350 ml

  • granat  2 szt.

  • woda z kwiatu pomarańczy  1.5 łyżki stołowe

  • cukier  50 g

Różowe bezy z granatami z magazynu "moje gotowanie" - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na bezy: piekarnik rozgrzewamy do temp. 140°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. W dużej szklanej misce białka posypujemy solą, ubijamy z dużą prędkością (za pomocą miksera), aż się spienią. Dodajemy mąkę kukurydzianą i ubijając, stopniowo i małymi porcjami (1–2 łyżki naraz) wsypujemy cukier.

  • Krok 2:

    Gdy białka utworzą sztywne szczyty (zwykle zajmuje to 10–15 min), delikatnie dodajmy czerwony barwnik spożywczy, tworząc zawirowania. Za pomocą dwóch dużych łyżek nakładamy pianę na blaszkę wyłożoną pergaminem. Bezy powinny mieć 10–12 cm średnicy i 6 cm wysokości. Przekręcamy łyżkę i kończymy kolczastym czubkiem. Pieczemy ok. 1 godz. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezy do ostygnięcia w środku, lekko tylko uchylając drzwiczki na 15–30 min.

  • Krok 3:

    Na syrop: z 3 granatów wyciskamy sok. Podgrzewamy go w rondlu, dodajemy wodę z kwiatu pomarańczy i cukier (50 g). Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu, aż syrop będzie gęsty i błyszczący. Pozostawiamy do ostygnięcia, odkładamy. Bezy podajemy z bitą śmietaną, posypane garścią nasion granatu i skropione syropem z granatów.

Porady

Różowe bezy perfekcyjnie wpisują się w walentynkowy nastrój, ale to też dobry przepis na Dzień Kobiet lub Dzień Matki. Dodatek nasion granatu sprawi, że ciekawa w konsystencji beza będzie jeszcze bardziej oryginalna, a barwnik spożywczy pomoże uzyskać dwukolorowy wygląd bezy, aby pięknie zaprezentowały się na paterze. Więcej inspiracji na bezowe desery znajdziecie w lutowym numerze magazynu "Moje Gotowanie"!

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne