Przepisy kulinarne
Środa, 22 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44222
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Warzywa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Placki ziemniaczane z sosem :

Placki ziemniaczane z sosem : Babciagramolka
Dodane przez:
Czas przygotowania: 1 godzin
Czas smażenia: 1 godzin
Ilość porcji: 2

Składniki

  • 3 duże ziemniaki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • Sól
  • Pieprz mielony
  • Olej do smażenia
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 6 pieczarek
  • 1 cebula
  • ½ papryki
  • 10 dag słodkiej kapusty ( można też dać kiszoną )
  • sos sojowy
  • papryka mielona
  • 300 mll wody
  • bulion drobiowy w proszku

Moja wariacja placków ziemniaczanych po węgiersku .

Etapy przygotowania

   

Przygotowanie potrawy rozpocząć od przygotowania sosu.

 

Mięso z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na rumiano na 2 łyżkach oleju. Dodać pokrojone pieczarki, cebulę , paprykę .Chwilę smażyć. Przełożyć do rondelka . Zalać wodą .Dołożyć drobno posiekaną kapustę ( lekko ugniecioną ). Dusić mieszając 30 minut na małym gazie. Doprawić papryką mieloną , bulionem , sosem sojowym , pieprzem .Można zagęścić sos odrobiną mąki.

 

Obrane ziemniaki utrzeć na tarce jarzynowej ( średnie oczka ). Odcisnąć .Dodać mąkę , jajko, szczyptę soli i pieprzu mielonego. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać łyżką porcję masy ziemniaczanej – lekko ją spłaszczyć i smażyć na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni . Podawać polane sosem .

 

Ja sobie ułatwiam pracę . Jak smażę placki ziemniaczane to smażę ich sporo i część zawijam w folię spożywczą ( każdy osobno ). Potem jak mam ochotę na placki z sosem to je wyjmuję i podgrzewam ( w piekarniku, mikrofali , na patelni)

 

To samo z sosem .Jak robie gulasz ( kurczaka z pieczarkami ) to 1 porcję zamrażam .Potem tylko dodaje kapustę , paprykę i doduszam  .Trwa to o wiele szybciej niż gdyby trzeba było robić wszystko od początku.

 


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
24.4.2009

Dobre są placki ziemniaczane jak doda sie do nich majeranku:)polecam spróbować

 
23.4.2009

Normalnie- podgrzewasz na chrupko na oleju, lub podpiekasz w piekarniki .Ja takie z zamrażalnika robię potem np z sosem mięsnym lub grzybowym .Fajne też są pokrojone w grube paski , podsmażone na mocno rumiano i z jakimś dipem majonezowym .

 
23.4.2009

Mrozisz usmażone placki ziemniaczane? mnie by to do głowy nie przyszło,jak smakują? napisz słówko,proszę:)





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2949

egzotyczneprz

Ilosc dodanych przepisow:
1

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
3

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
15

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
54

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210