Przepisy kulinarne
Piątek, 31 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44227
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Warzywa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Kapusta postna z grzybami

Kapusta postna z grzybami
Dodane przez:
Czas przygotowania: 210 minut
Kaloryczność: 75 kcal
Ilość porcji: 8

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 dag suszonych grzybów, najlepiej prawdziwki
  • 1 duża cebula
  • mielony albo cały kminek
  • tłuszcz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • Przyprawa do bigosu i potraw z kapusty

Etapy przygotowania

Kapusta z grzybami - jak zrobić, przepisy na wigilijną kapustę z grzybami :

■ Opłukane grzyby namoczyć w letniej wodzie (najlepiej dzień wcześniej) i gotować 1 godzinę.

■ Kapustę wypłukać, drobno pokroić. Wywar z grzybów wlać do kapusty. Gotować do miękkości 1–2 godz. W połowie gotowania dodać kminek, kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy.

■ Grzyby drobniutko posiekać. Dodać do kapusty. Cebulę pokroić w cieniutkie piórka, zrumienić na tłuszczu. Dodać łyżkę mąki. Przełożyć do kapusty. Dodać sól, pieprz. Dosypać przyprawę do bigosu. Chwilę pogotować.

■ Grzybów można dodać 2–3 dag więcej, według uznania.

UWAGA ! Kapustę z grzybami zamrozić. Dzień przed Wigilią rozmrozić. Odgrzać w dniu Wigilii.

Kapusta z grzybami przygotowana według tego przepisu na kapustę z grzybami zasmakuje każdemu.

Smacznego!

 

Inne przepisy na Wigilię


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Klajdek

Ilosc dodanych przepisow:
1

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
117

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
238