4.46 (180)
Panna cotta to włoski deser podawany z musem truskawkowym. Jego wegańska wersja jest równie prosta w przygotowaniu, pyszna i pełna witamin.
syrop z agawy 5 łyżek stołowych
truskawki 1 kg
mleko kokosowe 800 g
wanilia 0.5 łyżeczki
agar 1.5 łyżeczki
ksylitol 4 łyżeczki
Mleko przelewamy do garnka. Dodajemy do niego ksylitol i wanilię. Do mleka kokosowego dodajemy agar i energicznie mieszając gotujemy przez ok. minutę. Krem kokosowy przelewamy do szklanek lub słoiczków i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie chłodzimy w lodówce.
Truskawki myjemy, szupułkujemy i blendujemy na sos razem z syropem z agawy. Wcześniej odkładamy kilka do dekoracji. Możemy je przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek.
Na schłodzoną panna cottę nakładamy mus truskawkowy. Dekorujemy świeżymi owocami.
Porady
Zobacz też: Panna cotta z marakują