www.bbcgoodfood.com
5 (1)
Bezy Pavlova z rabarbarem wyglądają efektownie i pysznie smakują. Łodygi rabarbaru gotujemy z wanilią, a potem układamy na lśniących bezach i dekorujemy bitą śmietaną - tę kombinację smaków możemy dopełnić również pokrojonymi truskawkami. Bezy z rabarbarem to świetna propozycja do wiosennego menu na chrzciny, a także na komunię lub inną rodzinną uroczystość. Beziki można przygotować dzień wcześniej i przechować w szczelnym pojemniku.
śmietana kremówka 600 ml
cukier puder 500 g
rabarbar 800 g
wanilia 2 szt.
białka 5 szt.
Rozgrzewamy piekarnik do 100 stopni C (grzanie góra-dół). Wykładamy dwie duże blachy papierem do pieczenia. Na pergaminie rysujemy 8 kółek o średnicy 6-8 cm. W dużej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Należy uważać na to, żeby białka nie miały nawet śladowej ilości żółtek. Naczynie musi być czyste i suche - warto wykorzystać szklaną lub metalową miskę, by białka ładniej się ubiły. Podczas ubijania stopniowo dodajemy 300 g cukru pudru, aż masa będzie lśniąca i dość sztywna. Za pomocą szprycy cukierniczej wyciskamy bezy na kółka narysowane wcześniej na pergaminie. Bezy suszymy w piekarniku na środkowej półce przez około 90 minut. Podczas suszenia nie zmieniamy temperatury, a gdy upłynie 90 minut, bezy studzimy w uchylonym piekarniku.
W tym samym czasie przygotowujemy rabarbar. Łodygi myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Następnie umieszczamy w głębokiej patelni lub rondlu. Dodajemy 200 g cukru pudru, wanilię i 200 ml wody. Delikatnie doprowadzamy całość do wrzenia, a potem powoli gotujemy razem, aż rabarbar stanie się miękki. Wtedy wyjmujemy z niego laski wanilii, ale zachowujemy wywar z gotowania. Połowę rabarbaru blendujemy, a potem przecedzamy do miski przez sitko o drobnych oczkach. Drugą połowę pozostawiamy bez miksowania, aby zachować efektowne cząstki.
Wywar, który powstał przy duszeniu rabarbaru, ponownie podgrzewamy na niewielkim ogniu. Gotujemy, aż powstanie syrop. Odstawiamy do wystudzenia.
Aby zaserwować efektowne bezy Pavlova z rabarbarem, należy również przygotować bitą śmietanę. Ubijamy ją w wysokim naczyniu - należy przy tym pamiętać, aby ubijanie nie trwało zbyt długo, bo śmietana nie osiągnie wtedy idealnej konsystencji.
Teraz każdą bezę dekorujemy bitą śmietaną, kremem z rabarbaru i jego cząstkami. Słodkim syropem możemy delikatnie oblać bezy, a także fantazyjnie rozlać go na półmisku z bezami.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/individual-rhubarb-ripple-pavlovas
Porady
- Bezy Pavlova można przygotować dzień wcześniej - należy jednak pamiętać o tym, że wymagają przechowywania w szczelnie zamkniętym pojemniku. Mus z rabarbaru (wraz z syropem) można zrobić 2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce.
- Na liście składników znajdziecie wanilię - najlepiej użyć 2 lasek.