Tłuszcze - przepisy na dania

2 kolekcji przepisów

14362 przepisów

Tłuszcze to jeden z tych składników, których używamy do potraw, aby zwiększyć ich walory smakowe. Tłuszcze są bowiem nośnikiem smaku. Dobrym patentem jest podsmażenie na łyżce oleju lub oliwy przypraw przed dodaniem ich do potrawy. Podobnie możemy postąpić z takimi składnikami jak czosnek czy cebula. Tłuszcze kojarzą nam się najczęściej z niezbyt dobrym wpływem na nasze zdrowie, ale w większości przypadków to dietetyczny mit. Oczywiście, częste smażenie na smalcu czy oleju nie jest dla nas korzystne, można jednak wykorzystać tłuszcze także w inny sposób, np. na zimno, dodając je do sałatek. Poza tym oprócz oleju czy smalcu, warto sięgać po inne tłuszcze, takie jak zdrowa i smaczna oliwa z oliwek czy olej kokosowy. Zdrowe tłuszcze to również te występujące w produktach naturalnie. Tłuszcze znajdziemy bowiem np. w owocach awokado czy orzechach.

Tłuszcze - przepisy na dania

Tłuszcze - do smażenia i nie tylko

Tłuszcze najczęściej wykorzystujemy do smażenia. Jeśli decydujemy się usmażyć naszą potrawę na tłuszczu, pamiętajmy, aby przed położeniem mięsa czy warzyw na patelni dobrze go rozgrzać. Tłuszcz nie będzie pryskał, jeśli naczynie, w którym przygotowujemy potrawę wytrzemy do sucha. Tłuszcze mogą być wykorzystywane nie tylko na gorąco. Najlepiej zagrają w sałatkach, ale na sposób włoski, można np. użyć oliwy do maczania chleba. Olej będziemy też dodawać np. do ciast ucieranych. Innym pomysłem na tłuszcze jest konfitowanie, czyli sposób konserwowania żywności, głównie mięsa. Możemy ich także użyć do przygotowania domowych kosmetyków. Oliwa sprawdzi się jako składnik odżywki do włosów, z kolei olej kokosowy wykorzystamy do zrobienia peelingu do ciała. Tłuszcze wykorzystamy na wiele różnych sposobów.

Artykuły powiązane

tempura-slider
29.07.2020

Tempura – sztuka przygotowania dań

Tempura to coś, co skradnie wasze serca. Japończycy uwielbiają przyrządzać w ten sposób warzywa, ryby czy owoce morza, obtoczone w delikatnym cieście i smażone w głębokim tłuszczu. Tempura zachowuje smak produktów, nadając im przyjemną chrupkość. Jak zrobić w ją w domu? Tempura w naszym poradniku gotowania nie będzie mieć przed Wami tajemnic!

Frytki
13.07.2020

Frytki – (nie)zwykła przekąska z ziemniaka

Frytki to prosta przekąska z ziemniaka, którą można podać na wiele różnych sposobów - z patelni, z garnka, z piekarnika czy z frytkownicy. Jednak w każdej wersji frytki mają zagorzałych fanów i są wybitnie uzależniające. Jak uzyskać chrupiące frytki? O tym w cyklu „Przyjemności na weekend”.

Gotowanie
21.03.2020

8 kroków do tego, by gotować lepiej

Jeśli w tym trudnym okresie, w którym wszyscy się znaleźliśmy, brakuje Wam restauracyjnych dań i stanęliście przed koniecznością gotowania, a żaden z Was Gordon Ramsay, nie martwcie się! Poniżej podam Wam osiem zasad dobrej kuchni, które pomogą każdemu lepiej gotować.

Konfitowanie to znana metoda konserwowania żywności
09.06.2019

Konfitowanie – jak konserwować jedzenie w tłuszczu?

Dzięki niemu mięso przez długi czas zachowuje świeżość, smak i soczystość. Choć konfitowanie może wydawać się skomplikowane, tak naprawdę poradzi sobie z nią większość domorosłych kucharzy. Jak powinno się konfitować żywność?

Oleje Świata
21.03.2016

Poznaj Oleje Świata i wzbogać swoją dietę w kwasy tłuszczowe omega 3-6-9

Zarówno oleje zimnotłoczone, jak i rafinowane mają swoje zastosowanie w kuchni. Podczas wyboru warto pamiętać, że oleje tłoczone na zimno zachowują swoje cenne właściwości odżywcze, zwłaszcza niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) i dlatego na stałe powinny zagościć w naszej diecie.

oleje_glowne
07.01.2016

Oleje roślinne

Nienasycone tłuszcze to jeden z najważniejszych elementów zdrowej diety. Które są najzdrowsze i jakie wybierać do smażenia? Podpowiadamy w tym artykule.

Placki ziemniaczane na oleju rzepakowym
23.11.2011

Postaw na zdrowie - sycące placki na oleju rzepakowym

Jesień zagościła u nas na dobre i z coraz mniejszą ochotą opuszczamy domowe pielesze. Wciąż jednak możemy miło spędzać czas wolny, przygotowując smaczne i rozgrzewające potrawy z warzyw sezonowych. Sprawdzonym daniem są pyszne placki ziemniaczane, które można podać na wiele oryginalnych sposobów, zaczynając od najprostszej wersji – na słodko z cukrem, a kończąc na wymyślnych połączeniach z warzywami czy też mięsem.