Pieczone ziemniaczki

Ocena:

4.49 (183)

  • 1 godz. 5 min.
  • dla 4 osób
Przeczytałam kiedyś w jednej z gazet, zrobiłam - PYCHA !

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki (po ok. 20 dag każdy)
  • 10 dag ogórków małosolnych
  • średnia cebula
  • 2 pomidory
  • 10 dag szynki wędzonej
  • 20 dag jogurtu naturalnego
  • tymianek do dekoracji
  • sól, pieprz

Pieczone ziemniaczki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki wyszoruj miękką szczoteczką, osusz. Każdy ziemniak z osobna zawiń w kawałek folii aluminiowej. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz około godziny. W tym czasie przygotuj sałatkę: ogórki małosolne osącz z zalewy , pokrój na półplasterki. Cebulę obierz, posiekaj, ułóż na sitku i przelej wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Dobrze osącz, przełóż do ogórków. Dodaj szynkę pokrojoną w cieniutkie paseczki. Pomidory sparz, zdejmij skórkę. Następnie pokrój je na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w drobną kosteczkę, dodaj do pozostałych składników sałatki. Wymieszaj je z jogurtem. Przypraw. Gotowe ziemniaki wyjmij z piekarnika, usuń folię. Ziemniaki natnij na krzyż i lekko rozsuń, napełnij sałatką. Podawaj od razu udekorowane tymiankiem lub innym ziółkiem. Jeśli lubisz ostrzej przyprawione dania, sałatkę do napełnienia ziemniaków dopraw ząbkiem roztartego czosnku i szczyptą suszonego tymianku.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne