Przygotowanie: 30 minut
Porcja: 260 kcal
Składniki na 4 porcje
Składniki:
30 dag ryżu długoziarnistego
20 dag ananasa z puszki
20 dag szynki
3 młode cebulki
sok z 2 limonek
3 łyżki białego octu winnego
8 łyżek oleju
1 łyżka miodu
pół łyżeczki tartego świeżego imbiru
sól
pieprz cayenne
pół łyżki świeżej kolendry
20 dag orzechów nerkowca
Sałatka ryżowa z szynką i ananasem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ryż opłukać na sicie pod bieżącą wodą, zalać podwójną ilością posolonej wody, zagotować. Zmniejszyć płomień gazu, ryż gotować 20 minut.
Szynkę pokroić w paseczki. Cebulki obrać, przeciąć wzdłuż i pociąć na półplasterki. Sok z limonek zmieszać z olejem, białym octem winnym, tartym imbirem i miodem. Wymieszać ryż, pokrojony w kostkę ananas, pokrojoną cebulę i szynkę, polać sosem, doprawić pieprzem cayenne, odstawić na pół godziny. Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą i drobno posiekanymi orzechami nerkowca.