Tacos z wołowiną i papryką

Ocena:

4.54 (158)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Tacos – przepis na to danie pochodzi z kuchni meksykańskiej. Robi się je wyjątkowo łatwo i szybko. Wystarczy włożyć ulubiony farsz do kukurydzianych placków tacos lub tortilli. Może być mięsny lub wegetariański, w zależności od tego, co lubimy najbardziej. My polecamy przepis z wołowiną i papryką. To idealna przekąska na imprezę, spotkanie rodzinne, a nawet na sylwestra, sprawdzi się też jako lunch do pracy.

Składniki:

  • steki  400 g

  • sos worcestershire  4 łyżki stołowe

  • limonka  1 szt.

  • oliwa z oliwek  6 łyżki stołowe

  • czosnek  4 ząbki

  • papryka wędzona  2 łyżeczki

  • kumin (kmin rzymski)  2 łyżeczki

  • papryka chili  0.5 łyżeczki

  • pieprz  1 łyżeczka

  • sól  1 łyżeczka

  • czerwona papryka  2 szt.

  • dymka  1 pęczek

  • kolendra  3 gałązki

  • fasola czerwona  200 g

  • kukurydza konserwowa  200 g

  • tortilla  4 szt.

Tacos z wołowiną i papryką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Marynata do mięsa: wyciskamy sok z limonki, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy sos worcester, 4 łyżki soku z limonki, 4 łyżki oliwy, czosnek, wędzoną paprykę, kumin, chili, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.

  • Krok 2:

    Steki do tacos: wkładamy je do marynaty i odstawiamy na godzinę. Mięso z łaty wołowej układamy na mocno rozgrzanym grillu, pieczemy po 4 minuty z obu stron. Łata wołowa jest cienka i nie potrzebuje długiego pieczenia. Odstawiamy na 10 minut, żeby mięso odpoczęło. Następnie kroimy w paski.

  • Krok 3:

    Warzywa: papryki myjemy i kroimy w paski, dymkę i kolendrę siekamy. Fasolę i kukurydzę odcedzamy.

  • Krok 4:

    Tortille: podgrzewamy po 10 sekund z obu stron. Wkładamy do pojemników. Napełniamy je mięsem i warzywami, skrapiamy oliwą i sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Tacos z grillowaną wołowiną i papryką gotowe!

Porady

  • Domowe tacos możemy przygotować sami od podstaw, czyli od zrobienia placków. W sklepach znajdziecie jednak także gotowe tortille, które mogą być użyte w tym celu.  
  • Nadzienie do tacos zawiera dużą porcję warzyw, dlatego to świetna i zdrowa przekąska.
  • Danie to można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
  • Placki do tacos można lekko podpiec lub wręcz przeciwnie, piec chwilę dłużej, żeby placki stały się chrupiące.
  • Do farszu można użyć dowolnego rodzaju mięsa, przygotowuje się tacos z kurczaka, z wieprzowiny, a nawet z indyka.
  • Tę potrawę łatwo przygotujemy w wersji wegetariańskiej, wegańskiej i bezglutenowej. W wege tacos pomijamy mięso, w drugim wariancie wszystkie składniki pochodzenia zwierzęcego, a w trzecim placki robimy z mąki bezglutenowej – oryginalnie robi się je z mąki kukurydzianej, więc będzie ona odpowiednia.
  • Jedząc tacos powinniśmy lekko przechylić głowę i ugryźć je niejako od dołu. W innym wypadku może się rozpaść.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tacos – różne warianty

Możemy podawać je na wiele różnych sposobów. Najczęściej oczywiście robi się je z łaty wołowej, z dodatkiem fasoli, kukurydzy i papryki. Ale tak naprawdę farsz można przygotować z dowolnych składników. Podstawą są placki tacos i forma podania, właśnie w nich, bez zawijania, jak to się robi w przypadku tortilli. Warto spróbować wersji z kurczakiem i wegetariańskiej, np. z tofu.

Ciekawą propozycją z pewnością jest wegańskie tacos z boczniakami. Grzyby myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski, a następnie wkładamy do marynaty, jak w przepisie podanym wyżej. Jednak trzeba pominąć sos worcester, ponieważ nie jest on odpowiedni dla wegan. Po godzinie podsmażamy je razem z cebulą. To będzie baza naszego farszu. Pozostałe składniki można dobrać według własnego smaku. Jednak dobrze tutaj komponuje się awokado, które myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki, które układamy na plackach, a dopiero później rozkładamy farsz.

Z plackami tacos dobrze współgrają wszelkiego rodzaju nadzienia z roślin strączkowych. Odpowiednie będą wszystkie rodzaje fasoli, soczewicy, a także ciecierzyca. Można łączyć je z marchewką podsmażaną z cebulą i sosem pomidorowym, najlepiej pikantnym.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne