Apetit

Śliwki w boczku faszerowane migdałami

Ocena:

5 (1)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Śliwki w boczku faszerowane migdałami to szybka i pyszna przekąska na imprezę. Można ją podawać na ciepło lub zimno. Słodko-słony smak śliwek doskonale pasuje do wędlin, koreczków i innych przystawek serwowanych zwykle na przyjęciach. Migdały  stanowią kontrast dla miękkich i rozpływających się w ustach suszonych owoców. Bez wątpienia śliwki w boczku faszerowane migdałami to  takie danie, które zrobi furorę na każdym spotkaniu.

Składniki:

  • suszone śliwki  30 szt.

  • boczek  30 plasterków

  • porto  300 ml

  • migdały  30 szt.

Śliwki w boczku faszerowane migdałami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Migdały: jeśli mamy nieobrane, umieszczamy w miseczce i zalewamy wrzątkiem na 15 minut. Dzięki temu łatwiej zejdzie z nich skórka.

  • Krok 2:

    Śliwki: przepłukujemy pod bieżącą wodą, jeśli mają pestki, usuwamy je. Do środka owoców wkładamy po jednym migdale. Umieszczamy nadziewane śliwki w kubku lub misce i zalewamy winem porto. Pozostawiamy je na co najmniej pół godziny (choć możemy marynować przez noc). Później każdą z nich owijamy plastrem boczku.

    Porada: jeśli kupujecie dostępne w handlu suszone owoce, zawsze płuczcie je pod gorącą wodą przed jedzeniem lub gotowaniem. Ze względu na ładniejszy kolor są traktowane siarką i warto się jej pozbyć przed spożyciem owoców.

  • Krok 3:

    Piekarnik: włączamy na opcję grill.  Układamy śliwki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przekłuwamy wykałaczką. Grillujemy w piekarniku przez 10 minut, aż do momentu, gdy boczek będzie chrupki.

  • Krok 4:

    Podanie: faszerowane śliwki rozkładamy na talerzach i podajemy jeszcze ciepłe. Odpowiednim dodatkiem będzie dla nich opiekany, biały tost.

    Źródło:serwis partnerski Apetitonline.cz, www.apetitonline.cz/recept/svestky-ve-slanine-plnene-mandli

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne