Chińska Surówka z Białej Kapusty

Ocena:

4.23 (233)

  • 20 min.
  • dla 6 osób

Chińska surówka podawana w barach azjatyckich.

Składniki:

  • 1 biała kapusta, poszatkowana
  • 2 marchewki, grubo potarte
  • 1 szklanka (250ml) - ocet ryżowy
  • 1 szklanka cukru (200g)
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego (120ml)
  • 4 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 łyżka soli

Chińska surówka z białej kapusty - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Do średniego rondla wlewamy szklankę octu ryżowego, pół szklanki oleju roślinnego, szklankę białego cukru oraz łyżkę soli. Całość podgrzewamy mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru oraz soli.
  • 2. W dużym garnku mieszamy białą poszatkowaną kapustę, dwie grubo starte marchewki oraz cztery zmiażdżone ząbki czosnku. Całość dokładnie mieszamy.
  • 3. Wymieszaną surówkę zalewamy wcześniej przygotowaną marynatą. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie chińska surówka jest gotowa. To własnie prostota sprawia, że kuchnia chińska jest tak smaczna i popularna na całym świecie.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne