Dania przygotowywane w różny sposób

14 kolekcji przepisów

47666 przepisów

Sposób przygotowania konkretnej potrawy zwykle determinuje jej smak. Końcowy efekt naszych działań w kuchni zależy bowiem z jednej strony od tego, jakimi produktami dysponujemy, a z drugiej od tego, co z nimi zrobimy. Gotowanie, smażenie, duszenie czy pieczenie to najpopularniejsze kulinarne techniki, stosowane przez nas na co dzień.

W naszej galerii znajdziecie jednak także dania, które są przygotowywane na zimno, ciasta i desery, które nie wymagają pieczenia czy potrawy wędzone i dania mrożone. Sprawdźcie sami!

Przepisy przygotowywane w różny sposób

Artykuły powiązane

Jak obrać awokado?
22.05.2020

Jak szybko obrać awokado?

Jak obrać awokado? – często pada to pytanie, kiedy mamy do czynienia z tym egzotycznym owocem. Awokado często pojawia się na Instagramie i w daniach drogich restauracji. Do swoich przepisów na śniadania awokado włączają kulinarni blogerzy i serwisy. Możemy się zastanawiać: czy to nie przesada, że jest ono praktycznie wszędzie? Opowiemy dalej o cennych właściwościach i jak szybko obrać awokado.

andrzej-slider-fb
17.05.2020

Andrzej Polan o pasji gotowania i wyzwaniach restauratora

Pociąg do gotowania czuł już w dzieciństwie. Kuchnia była centralnym miejscem w jego domu rodzinnym i to właśnie tam, pod okiem mamy i babci, zdobywał swoje pierwsze umiejętności kulinarne. Andrzej Polan to ceniony kucharz i szef kuchni, który pasją do gotowania zaraża kolejne pokolenia. W rozmowie opowiada nam jak wyglądała jego droga do sukcesu, co najbardziej ceni sobie w polskiej kuchni, a także o tym, jak odczuwa skutki pandemii jako właściciel dwóch restauracji.

Gadżety kuchenne - prezenty na Dzień Matki
15.05.2020

Gadżety kuchenne - prezenty na Dzień Matki

Dzień Matki warto świętować w kuchni - najlepiej przygotowując coś specjalnego dla świętujących mam. Dla wszystkich mam, które na co dzień lubią przebywać w kuchni, by piec, gotować czy grillować, warto dodać praktyczne gadżety kuchenne. Taki prezent na 26 maja będzie posłuży przez kolejne miesiące czy lata. W cyklu "Dobre rzeczy" polecamy gadżety kuchenne - prezenty na Dzień Matki.

Magda Gessler
29.04.2020

Izolacja ze smakiem - czyli najlepsze pomysły na gotowanie w domu według Magdy Gessler

Panująca epidemia uziemiła nas w domach i sprawiła, że nasz dotychczasowy plan dnia uległ zmianie. Jednak czas izolacji to też dobry moment na eksperymentowanie w kuchni. W rozmowie z Sandrą Hajduk z gala.pl Magda Gessler zdradziła swoje pomysły na najlepsze danie do przygotowania w domu. Przekonajcie się również, które produkty, według restauratorki, powinny znaleźć się wśród naszych domowych zapasów.

Gotowanie
21.03.2020

8 kroków do tego, by gotować lepiej

Jeśli w tym trudnym okresie, w którym wszyscy się znaleźliśmy, brakuje Wam restauracyjnych dań i stanęliście przed koniecznością gotowania, a żaden z Was Gordon Ramsay, nie martwcie się! Poniżej podam Wam osiem zasad dobrej kuchni, które pomogą każdemu lepiej gotować.

mrozenie
15.03.2020

Zapasy jedzenia w domu - jak przechowywać chleb, jak mrozić ser i co zrobić z warzywami

Zapasy jedzenia w domu to aktualna sytuacja, która dotyczy wielu polskich domów ze względu na panującą pandemię. Wielu z nas w panice kupiło mnóstwo produktów spożywczych. Co dalej? Co zrobić, kiedy zostaniemy w domu z mnóstwem produktów o różnym terminie ważności? Jak uniknąć marnowania jedzenia i jak maksymalnie przedłużyć termin do spożycia niektórych z nich?

Grzegorz Łapanowki i jego niezbędnik w kuchni
12.03.2020

Grzegorz Łapanowski i jego niezbędniki w kuchni

Racjonalne zakupy spożywcze to zawsze wyzwanie - niezależnie od wydarzeń społecznych w Polsce i na świecie. W sytuacjach kryzysowych tym bardziej powinniśmy zwracać uwagę, co i dlaczego kupujemy, a także jak wykorzystamy zakupione produkty w kuchni i wszystkie zapasy jedzenia. O rozsądne zakupy spożywcze zapytaliśmy eksperta kulinarnego - Grzegorz Łapanowski opowiedział, które produkty możemy przechowywać dłużej, a z których składników lepiej nie robić zapasów, bo zmarnujemy sam surowiec, jak i pieniądze. Zdradził też patent na domowy, szybki substytut pieczywa. Sprawdźcie i róbcie #PRZEMYŚLANEZAKUPY.

deko
24.12.2019

Jak zaczarować stół – stylistka jedzenia podpowiada proste triki

Pyszne jedzenie - na święta lub specjalne okazje - to pierwszy etap udanego spotkania przy stole. Niemniej ważna jest prezentacja i forma podania. Ania Zięciowska, autorska książki "Jak zaczarować stół", podpowiada sprawdzone triki, jak serwować jedzenie, aby pięknie wyglądało i było wdzięcznym obrazkiem do uwiecznienia na zdjęciach. Zdradza też kulisy pracy stylisty jedzenia przy fotografowaniu produktów do reklam.