pyzy_na_parze

Pyzy na parze

Ocena:

4.41 (179)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
Pyzy własnej roboty są najlepsze.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki, 4 szt żółtka, 4 dag drożdży, 4 łyżki masła płynnego, szczypta soli, 3 łyżki cukru, 1 i 2/3 szklanki mleka

Pyzy na parze - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W ciepłym mleku z dodatkiem cukru i 2 łyżek mąki mieszamy rozkruszone drożdże. Do wyrośniętych drożdży dodajemy żółtka sól, mąkę. Wyrabiamy lekkie ciasto. Dodajemy masło i chwilę wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość odrywamy i wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Chwilę wyrabiamy. Rozwałkowujemy na grubość 1 cm. I wykrawamy szklanką krążki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gotujemy na parze. Parujemy przez około 7 min.Z takiej proporcji wychodzi ok 35 pyz. Podawać z sosem myśliwskim i surówką.

Porady

Wypróbuj też przepis na pyzy ziemniaczane!

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne