Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.46 (187)
Łatwy, lekki i orzeźwiający sorbet cytrynowo-miętowy. Idealny przepis na deser w ciepłe dni. Domowy sorbet to tylko kilka składników, a przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności.
cukier 110 g
woda 250 ml
świeża mięta 120 g
sok z cytryny 1 szt.
białka 1 szt.
Cukier wsypujemy do rondla, zalewamy wodą, mieszając doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż cukier się rozpuści. Wrzucamy miętę, przykrywamy i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na 20–30 min. Kosztujemy; jeśli napar wydaje się nam zbyt słaby, jeszcze raz zagotowujemy i parzymy 15 min.
Płyn przecedzamy, dolewamy sok z cytryny. Przelewamy do pojemnika na lody i zamrażamy 2–3 godz.
Gdy sorbet będzie na wpół zamrożony, ubijamy białko i delikatnie mieszamy z sorbetem. Wstawiamy do zamrażalnika na kolejne 3–4 godz.
Formujemy kulki, posypujemy listkami mięty.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2018
Porady
Dla miłośników after eight: radzimy posypać wiórkami gorzkiej czekolady
Polecamy: kumkwat - właściwości odżywcze i triki na egzotyczny owoc
Najpopularniejsza mięta pieprzowa odmiany miteham pochodzi z Anglii. Jest najmocniejsza, najbardziej orzeźwiająca i daje najsilniejsze poczucie chłodu. Jej liście i łodygi są ciemnozielone z odcieniem czerwonofioletowym. Do celów kulinarnych listki zrywa się przez cały okres wegetacji, a do suszenia ziele ścina się tuż przed pojawieniem się pączków kwiatowych.