Sól - właściwości, rodzaje i przepisy

4 kolekcji przepisów

26329 przepisów

Sól to jedna z podstawowych przypraw w każdej kuchni. Niezależnie od zakątka świata, wykorzystujemy sól w różnych wariantach, aby poprawić smak czy wykorzystać konkretną technikę przygotowywania potraw. Sól pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i deserów np. deser słony karmel to doskonały dowód na sól w deserach. Jak wybierać sól? Do jakich dań sól będzie niezbędna? Podpowiadamy!

Sól - przepisy

Sól - rodzaje soli

KWIAT SOLI Z CAMARGUE

Po francusku: fleur de sel – to najwyższej jakości naturalna sól morska, ceniona przez kucharzy i smakoszy nie tylko za absolutnie naturalny smak i silny aromat morza, ale przede wszystkim za strukturę kryształu. To dzięki niej tak naprawdę nie soli potrawy, tylko wydobywa i podkreśla jej smak.

Skąd pochodzi i jak się ją zbiera?

Camargue to region na południu Francji, na pograniczu Morza Śródziemnego i Delty Rodanu. Słynie z licznych lagun, w których żyją różowe fl amingi, mokradeł, na których uprawia się ryż, bezkresnych przestrzeni, gdzie pasą się białe konie i czarne byki ras Camargue oraz basenów, w których zbiera się sól morską, a właściwie jej „kwiat„ . W jaki sposób? Od czerwca do sierpnia, gdy przestaje wiać mistral i pojawiają się łagodne wschodnie wiatry, a słonce mocno grzeje, w związku z pływami morze dwa razy dziennie wdziera się w ląd. Wtedy otwierane są przepusty, którymi woda wlewa się do specjalnych basenów. Tam odparowuje, a na jej powierzchni powstają miliony delikatnych kryształów soli. Warzelnicy zwani paluderami, ręcznie, za pomocą lausse – łopatek z drewna kasztanowego – ostrożnie, nie uszkadzając delikatnej struktury, zbierają kryształki soli. Jest ona od razu pakowana do pojemniczków szczelnie zamykanych korkiem i sygnowana przez warzelnika, który ją zebrał.

Dlaczego jest wyjątkowa?

Kryształy są lekko wilgotne, przeważnie białe, ale mogą mieć odcień różowy lub łososiowy – to zasługa alg morskich, które uwalniają beta-karoten i nadają soli woń fi ołków. Kwiat soli jest naturalnym źródłem potasu, wapnia, magnezu, miedzi i jodu. Smak jest delikatnym balansem licznych soli, minerałów i mikroelementów. Ze względu na to, że jest zdrapywana z powierzchni wody jak śmietanka z mleka, często jest nazywana creme de la crem de sel, jak również „kawiorem soli morskiej”. Ze względu na naturę powstawania i pracochłonny sposób jej zbierania jest stosunkowo droga (ok. 200 zł za 1 kg). Do czego najlepiej jej użyć? Ze względu na najbardziej ceniony morski aromat, który jest bardzo ulotny, nie stosuje się jej do gotowania, tylko do „wykańczania” potraw. Najlepiej rozkruszać ją palcami na jedzeniu tuż przed podaniem. Wspaniała do sałatek, a świeże pomidory nią oprószone mają wprost oszałamiający smak. Warto także natrzeć nią mięso przed pieczeniem, gdyż – w przeciwieństwie do innych soli – nie wyciąga z niego wody. Ze względu na swoją łagodność, doskonale komponuje się z deserami, zwłaszcza z czekoladą. Idealnie podkreśla smak truskawek w czekoladzie czy karmelu. Kryształki soli długo się rozpuszczają, dlatego są idealną dekoracją potrawy, stanowiąc przysłowiową „kropkę nad i”. Kryształy są lekko wilgotne, przeważnie białe, ale mogą mieć odcień różowy lub łososiowy – to zasługa alg morskich, które uwalniają beta-karoten i nadają soli woń fiołków. Kwiat soli jest naturalnym źródłem potasu, wapnia, magnezu, miedzi i jodu. Smak jest delikatnym balansem licznych soli, minerałów i mikroelementów. Ze względu na to, że jest zdrapywana z powierzchni wody jak creme de la crem de sel, jak również „kawiorem soli morskiej”. Ze względu na naturę powstawania i pracochłonny sposób jej zbierania jest stosunkowo droga (ok. 200 zł za 1 kg). Ze względu na najbardziej ceniony morski aromat, który jest bardzo ulotny, nie stosuje się jej do gotowania, tylko do „wykańczania” potraw. Najlepiej rozkruszać ją palcami na jedzeniu tuż przed podaniem. Wspaniała do sałatek, a świeże pomidory nią oprószone mają wprost oszałamiający smak. Warto także natrzeć nią mięso przed pieczeniem, gdyż – w przeciwieństwie do innych soli – nie wyciąga z niego wody. Ze względu na swoją łagodność, doskonale komponuje się z deserami, zwłaszcza z czekoladą. Idealnie podkreśla smak truskawek w czekoladzie czy karmelu. Kryształki soli długo się rozpuszczają, dlatego są idealną dekoracją potrawy, stanowiąc przysłowiową „kropkę nad i”.

Artykuły powiązane

sól
13.04.2020

Sól - jak ją wybierać i czy jest szkodliwa?

Sól to przyprawa, która znajduje się w każdej kuchni. Dodajemy ją do niemal wszystkich dań, ponieważ znacząco poprawia i podkreśla smaki. Mówi się jednak, że jest tak samo niekorzystna dla naszego zdrowia jak cukier. Czy rzeczywiście tak jest? Postanowiliśmy to sprawdzić i dowiedzieć się, jaką sól wybierać, żeby nam nie szkodziła i była smaczna.

Gotowanie
21.03.2020

8 kroków do tego, by gotować lepiej

Jeśli w tym trudnym okresie, w którym wszyscy się znaleźliśmy, brakuje Wam restauracyjnych dań i stanęliście przed koniecznością gotowania, a żaden z Was Gordon Ramsay, nie martwcie się! Poniżej podam Wam osiem zasad dobrej kuchni, które pomogą każdemu lepiej gotować.

Solniczka i pieprzniczka - przydatne gadżety
06.11.2018

Solniczka i pieprzniczka - zestaw idealny na stół

Nawet najlepsze danie czasem wymaga odrobiny soli lub pieprzu. Dlatego nikogo nie dziwi zestaw solniczka i pieprzniczka, który znajdziemy w większości polskich kuchni czy na stołach. To gadżet, który może podkreślić charakter pomieszczenia - minimalistycznie lub oryginalnie. W cyklu "Dobre Rzeczy" prezentujemy zestaw solniczka i pieprzniczka w różnych wariantach cenowych i kilku stylach.

Pojemniki na przyprawy i wszystko pod kontrolą!
21.08.2018

Pojemniki na przyprawy, czyli jak prawidłowo przechowywać aromatyczne dodatki

Szczypta, łyżeczka, a czasem nieco więcej - przyprawy to nieodłączny element gotowania. Aby w pełni korzystać z ich aromatu i właściwości, należy je odpowiednio przechowywać. W tym pomogą nam odpowiednie pojemniki na przyprawy. Ale lepiej wybrać słoiczki czy organizer? W cyklu "Dobre rzeczy" prezentujemy wybrane modele i praktyczne porady w galerii.

czarna_sol_czyli_kala_namak_g
19.09.2016

Czarna sól czyli kala namak

Czarna sól to przyprawa kuchni indyjskiej o jajecznym smaku. Jest bardzo popularna w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.