Gulasz azjatycki z kaczki

Ocena:

4.49 (159)

  • 50 min.
  • dla 4 osób

Przygotowanie: 50 minut Porcja: 530 kcal

Składniki:

  • 2 filety z piersi kaczki (po 30 dag)
  • po strąku zielonej i czerwonej papryczki chili
  • mały kawałek świeżego imbiru
  • pęczek cebulki dymki
  • 15 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 4 łyżki oleju
  • 250 ml mleczka kokosowego (niesłodzonego)
  • 2/3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki sosu chili
  • 2 łyżki kiełków soi
  • sól
  • pieprz

Gulasz azjatycki z kaczki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso obrać ze skóry
  • pokroić w paseczki. Strączki chili przepołowić
  • usunąć pesteczki
  • opłukać. Miąższ drobno pokroić. Imbir obrać
  • pokroić w małą kostkę. Dymki oczyścić
  • pokroić w plasterki.
  • Fasolkę oczyścić
  • opłukać
  • pokroić na kawałki. Wrzucić do osolonego wrzątku na 10-15 min
  • odcedzić
  • przelać na sicie zimną wodą
  • osączyć.
  • Olej rozgrzać na patelni albo w woku
  • włożyć pokrojone mięso
  • mieszając obsmażyć na ostrym ogniu
  • zdjąć. Oprószyć solą i pieprzem.
  • Na ten sam tłuszcz włożyć pokrojone papryczki chili i imbir
  • mieszając smażyć 2 minuty. Wlać mleczko kokosowe i bulion
  • gotować 6-8 minut
  • aby płyn nieco odparował.
  • Dołożyć mięso
  • dymkę i fasolkę szparagową
  • zagotować
  • przyprawić solą i sosem chili. Przed podaniem posypać kiełkami. Podawać z ryżem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne