Przepisy kulinarne
Poniedziałek, 30 Marca 2015. Ilość przepisów w serwisie: 44642
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przepisy na wielkanoc

Śniadania

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Chleb Domowy na zakwasie naturalnym

Chleb Domowy na zakwasie naturalnym maniek29
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: 15 minut

Składniki

  • 450 ml zakwasu zytniego
  • 0.5 kg maki przennej
  • 1 lyzka soli
  • 1 szklanka wody letniej

Bardzo smaczny pachnacy chlebek

Etapy przygotowania

Gotowy zakwas wlewamy do miski do tego dodajemy make,sol,wode i wszystko misimy do uzyskania jednolitej masy ( jezeli ciasto jest za rzadkie dodajemy maki-gestosc ciasta zalezy od gestosci zakwasu)
Po wyronieniu ciasta zostawiamy go w misce do odpoczecia na czas 20 minut.
Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto i formujemy z niego chlenek.
Zostawiamy uformowany chlebek na 8 godzin do wyrosniecia ( ja formuje wieczorem chlebek a kolejnego dnia rano pieke )
Pieczenie:
Pieczemy w teperarurze 220 stopni przez 10 minut ,nastepnie zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy przez kolejne 40 minut.
Chlebek sprawdzamy czy jest upieczony ,pukajac w jego spod,jesli wydaje gluche echo znaczy to ze upiekl sie prawidlowo
SMACZNEGO


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Przepisy na wielkanoc

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
3021

radobaryl

Ilosc dodanych przepisow:
1

gastrosfera1

Ilosc dodanych przepisow:
3

Vanek1

Ilosc dodanych przepisow:
114