Przepisy kulinarne
Środa, 23 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43985
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Śniadania

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Chleb Domowy na zakwasie naturalnym

Chleb Domowy na zakwasie naturalnym maniek29
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: 15 minut

Składniki

  • 450 ml zakwasu zytniego
  • 0.5 kg maki przennej
  • 1 lyzka soli
  • 1 szklanka wody letniej

Bardzo smaczny pachnacy chlebek

Etapy przygotowania

Gotowy zakwas wlewamy do miski do tego dodajemy make,sol,wode i wszystko misimy do uzyskania jednolitej masy ( jezeli ciasto jest za rzadkie dodajemy maki-gestosc ciasta zalezy od gestosci zakwasu)
Po wyronieniu ciasta zostawiamy go w misce do odpoczecia na czas 20 minut.
Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto i formujemy z niego chlenek.
Zostawiamy uformowany chlebek na 8 godzin do wyrosniecia ( ja formuje wieczorem chlebek a kolejnego dnia rano pieke )
Pieczenie:
Pieczemy w teperarurze 220 stopni przez 10 minut ,nastepnie zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy przez kolejne 40 minut.
Chlebek sprawdzamy czy jest upieczony ,pukajac w jego spod,jesli wydaje gluche echo znaczy to ze upiekl sie prawidlowo
SMACZNEGO


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2889

osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
5

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
31

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
213

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
194