Przepisy na śliwki węgierki

18 przepisów

Śliwki węgierki - popularne jesienne owoce i zarazem jedna z najstarszych odmian śliwy. Śliwki węgierki to niezastąpiony składnik na knedle, drożdżowe ciasto czy przetwory. Trafiły do nas z Azji, ale wspaniale się przyjęły, i na południu Polski, wczesna jesienią, obficie owocują. Lubia, kiedy jest trochę zimno, a potem znów bardzo ciepło. Choć są niepozorne, pokryte białym nalotem (woskowa osłona) na fioletowej skórce, dla niektórych nie dość słodkie, to przygotowane z nich dania są wprost wyborne.

Przepisy w kolekcji Przepisy na śliwki węgierki

Inne z kolekcji: śliwki

Śliwki węgierki pojawiły się już w menu kilka wieków temu - zajadał się nimi m.in. Mikołaj Rej, a na dworze Króla Stanisława, na zakończenie obiadów czwartkowych, podawano monarsze (i to niezależnie od pory roku) dwie śliwki, oczywiście węgierki. Był to jednocześnie znak dla gości, że należy się już sposobić do wyjścia.