Grillowane pory z warzywami

Ocena:

4.51 (178)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Grillowane pory z warzywami to wspaniały pomysł na wiosenno-letnią przekąskę. Smakują najlepiej właśnie wtedy, ponieważ pory są delikatne i aromatyczne. Intensywny smak warzyw komponuje się z kukurydzą i pomidorami, a cytrusowe nuty dodają całemu daniu orientalny posmak. 

Składniki:

  • por  3 szt.

  • kukurydza konserwowa  140 g

  • pomidorki cherry  250 g

  • feta  100 g

  • skórka z cytryny  0.5 łyżeczki

  • skórka pomarańczowa  0.5 łyżeczki

  • sok z cytryny  30 ml

  • sok pomarańczowy  30 ml

  • sos sojowy  1 łyżka stołowa

  • oliwa z oliwek  1 łyżka stołowa

  • cukier  1 szczypta

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • tymianek  2 gałązki

Grillowane pory z warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Pory dokładnie płuczemy, osuszamy. Odcinamy zielone części i kroimy je w cienkie paski; białe części wrzucamy na 2–3 min na lekko ocukrzony wrzątek, następnie odławiamy, po przestudzeniu przecinamy wzdłuż na pół, smarujemy oliwą i oprószamy solą. Grillujemy na patelni albo opiekamy w piekarniku, aż będą miękkie.

    grillowane pory1
  • Krok 2:

    Soki i skórki z cytrusów mieszamy z sosem sojowym i 2 łyżkami oliwy. Na patelni grillowej rozgrzewamy trochę oliwy, wrzucamy pokrojone zielone części pora i dusimy, aż zmiękną. Dodajemy odsączoną kukurydzę i połowę przygotowanego sosu, dusimy na dużym ogniu, aż całkowicie odparuje. Wrzucamy pomidorki przekrojone na połówki, mieszamy i przyprawiamy do smaku.

    grillowane pory2
  • Krok 3:

    Połówki przypieczonych porów układamy na półmisku, polewamy resztą sosu, wykładamy dekoracyjnie uduszone pory z dodatkami. Kruszymy ser, posypujemy tymiankiem.

    grillowane pory 3

Porady

W przepisie na grillowane pory z warzywami wykorzystujemy:

  • pory - nieduże, jeśli mamy duże sztuki, użyjmy dwóch zamiast trzech
  • skórkę z cytryny i skórkę z pomarańczy - pamiętajmy, aby kupować ekologiczne owoce i dokładnie wyszorować ich skórkę. Możemy też gotową skórkę kupić w sklepie.
  • sok pomarańczowy - najlepiej świeżo wyciśnięty
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pory to zielenina stworzona na przedwiośnie: wciąż kruche, soczyste, pełne smaku i witamin. Ostre na surowo, sparzone lub duszone stają się dużo słodsze i łagodniejsze i można je serwować niemal tak samo jak szparagi, zanim zacznie się na nie sezon. Aby pory były chrupiące i łagodniejsze w smaku, warto przed przyrządzeniem moczyć je przez 3–4 godz. w bardzo zimnej wodzie i najlepiej trzymać przez ten czas w lodówce.
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne