Chlebek wielkanocny

Ocena:

4.54 (190)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 8 osób
  • średni

Chlebek wielkanocny to coś, co po prostu musi pojawić się na waszym stole! To pyszny maślany wypiek, który tradycyjnie wywodzi się z kuchni bałkańskiej. Jest pyszny i pasuje do wielkanocnych pasztetów, ugotowanych na twardo jajek i sałatek, między innymi jarzynowej. Taki chlebek wielkanocny będzie też dobry do święconki.

Składniki:

  • drożdże  60 g

  • jajka  8 szt.

  • masło  100 g

  • migdały  170 g

  • mleko  125 ml

  • skórka z cytryny  1 łyżka stołowa

  • mąka  500 g

  • sól  1 szczypta

  • cukier  50 g

  • olej  1 łyżeczka

  • żółtko  1 szt.

  • sezam  2 łyżki stołowe

Chlebek wielkanocny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, 2/3 szklanki mąki i łyżkę cukru, mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W misce resztę mąki, migdały, sól, pozostały cukier i skórkę z limonki mieszamy. W mące robimy dołek, dodajemy zaczyn, ciepłe masło i 3 jajka. Zagniatamy przez 12 min spójne, błyszczące ciasto (powinno łatwo odklejać się od ręki). Przekładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godz.

    chlebek wielkanocny (1)
  • Krok 2:

    Wyrośnięte uderzamy pięścią, by je „odpowietrzyć". Dzielimy na cztery części, z każdej formujemy wałek. Łączymy, zlepiając ich końce razem i zaplatamy warkocz. Końcówki warkocza zlepiamy razem i podwijamy pod spód. Wciskamy w ciasto ugotowane jajka. Zaplecioną chałkę przekładamy do podłużnej foremki lub układamy na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia i odstawiamy na kolejne 2 godz. do wyrośnięcia. Smarujemy żółtkiem z mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy 30–40 min w temp. 190°C.

    chlebek wielkanocny (2)

Porady

W przepisie na chlebek wielkanocny wykorzystujemy:

  • mleko - podgrzane
  • drożdże - rozkruszone
  • migdały - zmielone
  • skórkę z cytryny - można użyć skórki z limonki
  • masło - stopione
  • żółtko - wymieszane z dwoma dodatkowymi łyżkami mleka
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Chlebek wielkanocny wspaniale sprawdza się także w wersji mniejszej. Możemy przygotować kilka małych chlebków, tak by każdy domownik dostał swój. Chlebem wielkanocny dobrze komponuje się nie tylko z sezamem - możemy zastąpić go na przykład czarnuszką, pokruszonymi orzechami czy pestkami dyni lub słonecznikiem. Chlebek ma lekko słodki smak, dzięki czemu dobrze pasuje zarówno do dodatków słonych, jak i słodkich. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne