Placek z mięsem w galarecie / fot. Artur Rogalski, styl. Ewa Gmiter-Rogalska
4.42 (166)
Placek z mięsem w galarecie to znakomite danie na świąteczny stół lub na specjalne okazje. Staramy się ograniczać jedzenie mięsa, ale jednak te uroczyste obiady, w czasie których musimy zadowolić wielu gości, wymagają czegoś wyjątkowego. Jak wspaniały kawałek świeżego mięsa, przygotowany z odpowiednią starannością.
kaczka 1.2 kg
kurczak 1.2 kg
udka z indyka 90 dag
wątróbka drobiowa 50 dag
boczek 15 dag
podgardle 40 dag
jajka 6 szt.
śmietana 18% 50 g
szalotka 5 szt.
pistacje 100 g
marchewka 1 szt.
cebula 1 szt.
seler naciowy 1 szt.
żelatyna 12 g
porto 100 ml
koniak 100 ml
cukier 10 g
sól 45 g
pieprz 2 szczypty
mąka 1 kg
masło 240 g
smalec 120 g
Porady
W przepisie na placek z mięsem w galarecie wykorzystujemy:
- boczek - tłusty
- pistacje - obrane z łupinek
- marchewkę - obraną, grubo pokrojoną
- cebulę - obraną, pokrojoną w ćwiartki
- seler naciowy - obrany z włókien, pokrojony
- żelatynę - w listkach
Placek z mięsem w galarecie to nasza wariacja na temat brytyjskich meat pie. Te ciasta z mięsem cieszą się na wyspach nieustającą popularnością. Nie bez powodu - są naprawdę pyszne! W przypadku takiej zapiekanki, warto pamiętać o użyciu różnych rodzajów mięsa. Chodzi o to, żeby wykorzystać zarówno chude mięso, takie jak drób, ale i kawałki bardziej tłuste - w naszym przepisie to boczek i podgardle. Dzięki tłuszczowi nasz farsz uzyska odpowiednią, lekko kleistą konsystencję. Poza tym tłuszcz jest nośnikiem smaku!