Przepisy kulinarne
Czwartek, 21 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44052
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Sałatki

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Sałatka nicejska z anchois

Sałatka nicejska z anchois  shutterstock.com
Dodane przez:
Czas przygotowania: 20 minut
Kaloryczność: 310 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 2 żółte papryki
  • 4 pomidory
  • cebula
  • 30 dag fasolki szparagowej
  • 2 jajka na twardo
  • 10 dag czarnych oliwek bez pestek
  • 10 filecików anchois
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • łyżka soku z cytryny
  • kilka listków bazylii
  • liście sałaty lodowej
  • sól, świeżo mielony pieprz

Etapy przygotowania

Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Pomidory umyć, pokroić w ósemki. Jajka obrać, pokroić w ćwiartki.

Fasolkę opłukać, zblanszować w osolonym wrzątku. Odcedzić, przelać zimną wodą. Osączyć, pokroić na nieduże kawałki.

Na liściach sałaty ułożyć paprykę, pomidory, fasolkę, jajka, krążki cebuli, fileciki anchois i oliwki.

Ocet połączyć z oliwą, sokiem z cytryny, doprawić do smaku, wymieszać. Sałatkę polać sosami przybrać listkami bazylii.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2923

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
202

Ilosc dodanych przepisow:
403

Renia_Kawa

Ilosc dodanych przepisow:
96

karita

Ilosc dodanych przepisow:
111

KuchniaDoroty

Ilosc dodanych przepisow:
1

Le Parle Na O

Ilosc dodanych przepisow:
1

medon

Ilosc dodanych przepisow:
167