Przepisy kulinarne
Czwartek, 24 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43989
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Sałatki

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Sałatka Cezara

Sałatka Cezara  shutterstock.com
Dodane przez:
Czas przygotowania: 25 minut
Kaloryczność: 300 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • główka sałaty rzymskiej (ew. lodowej)
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 duże kromki bułki pszennej
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 jajka
  • 6 filecików anchois
  • łyżka musztardy dijońskiej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka sosu worcestershire
  • 3 łyżki plasterków parmezanu
  • sól
  • pieprz

Etapy przygotowania

Jak to zrobić:

Liście sałaty umyć i starannie osuszyć. Porwać na mniejsze kawałki. Czosnek obrać, drobno posiekać. Bułkę pokroić w grubą kostkę.

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i podsmażyć z drobno posiekanym czosnkiem. Wrzucić bułkę i usmażyć złote grzanki. Wyjąć z patelni i osuszyć na papierze kuchennym z nadmiaru tłuszczu.

Jajka włożyć na 2 minuty do wrzątku, wyjąć, ostudzić, wbić do salaterki i mocno roztrzepać z solą.

Fileciki anchois rozgnieść widelcem i wymieszać z jajkami, ubijać, wlewając małym strumykiem resztę oliwy, aż sos uzyska konsystencje majonezu. Doprawić łyżeczką musztardy dijońskiej, sokiem z cytryny, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną sosu worcestershire.

Liście sałaty przełożyć do miski, polać sosem i delikatnie wymieszać. Ułożyć na osobnych talerzach, posypać rumianymi grzankami i sporą ilością świeżo ściętych, cieniutkich płatków parmezanu.

 

Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

               


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2889

osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
5

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
31

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
213

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
194