Przepisy kulinarne
Niedziela, 23 Listopada 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44340
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Sałatki

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Sałatka Cezara

Sałatka Cezara  shutterstock.com
Dodane przez:
Czas przygotowania: 25 minut
Kaloryczność: 300 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • główka sałaty rzymskiej (ew. lodowej)
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 duże kromki bułki pszennej
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 jajka
  • 6 filecików anchois
  • łyżka musztardy dijońskiej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka sosu worcestershire
  • 3 łyżki plasterków parmezanu
  • sól
  • pieprz

Etapy przygotowania

Jak to zrobić:

Liście sałaty umyć i starannie osuszyć. Porwać na mniejsze kawałki. Czosnek obrać, drobno posiekać. Bułkę pokroić w grubą kostkę.

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i podsmażyć z drobno posiekanym czosnkiem. Wrzucić bułkę i usmażyć złote grzanki. Wyjąć z patelni i osuszyć na papierze kuchennym z nadmiaru tłuszczu.

Jajka włożyć na 2 minuty do wrzątku, wyjąć, ostudzić, wbić do salaterki i mocno roztrzepać z solą.

Fileciki anchois rozgnieść widelcem i wymieszać z jajkami, ubijać, wlewając małym strumykiem resztę oliwy, aż sos uzyska konsystencje majonezu. Doprawić łyżeczką musztardy dijońskiej, sokiem z cytryny, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną sosu worcestershire.

Liście sałaty przełożyć do miski, polać sosem i delikatnie wymieszać. Ułożyć na osobnych talerzach, posypać rumianymi grzankami i sporą ilością świeżo ściętych, cieniutkich płatków parmezanu.

 

Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

               


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
196

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2958

Apetyt

Ilosc dodanych przepisow:
3

beniawojt

Ilosc dodanych przepisow:
2

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
5

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
16

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
56