Przepisy kulinarne
Niedziela, 21 Września 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44184
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Ryby

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

WEDZONY WEGORZ

WEDZONY WEGORZ MAJKA190382
Dodane przez:
Czas przygotowania: 240 minut

Składniki

  • surowy wegorz-1,5 kg
  • sól-2 garście na obczyszczenie ryby
  • 8 łyżek do natarcia ryby przed wedzeniem

Pyszna rybka..

Etapy przygotowania

Wegorza pozbawiamy sluzu poprzez nabranie soli na dłoń i przeciągnięcie od głowy do ogona,powtarzamy to kilkakrotnie. Sprawiamy i obczyszamy srodek ryby,szczególnie chodzi o usunięcie błony pprzy kręgosłupie,ponieważ nie kazdy wie,ze pod nią znajduje sie dużo krwi. Sprawiaoną rybę płuczemy i dobrze nacieramy solą(8 łyżek),nacieramyw srodku i na zewnatrz.Odstawiamy na 24 godziny.Po tym czasie rybę płuczemy i osuszamy. Rybe albo kładziemy w wedzarce,albo zaczepiamy na kawałku sznurku robiąć dziurę w głowie ryby.
Rybę wedzimy ok.3.5 godziny wtemp 50-60st,(temperaturę sprawadzamy za pomocą specjalnego termometru do wedzarni).,po tym czasie 20 minut wedzimy w temp.80-90 st.Do wedzenia uzywamy drzewa olchowego lub owocowego,jesli chcemy miec rybkę o złotym kolorku uzywamy drzewa bukowego. Po uwędzeniue sie rybywyciagamy ja z wedzarki,wieszamy zeby ściekła tłuszcz,aż ryba wystygnie.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
116

elapoetka

Ilosc dodanych przepisow:
4

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
207

chef7

Ilosc dodanych przepisow:
3

sport.96

Ilosc dodanych przepisow:
56

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
14

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2935

Ilosc dodanych przepisow:
404