Przepisy kulinarne
Piątek, 25 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43601
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Ryby

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Tołpyga w galarecie

Tołpyga w galarecie
Dodane przez:
Czas przygotowania: 120 minut
Kaloryczność: 140 kcal
Ilość porcji: 8

Składniki

  • 1,5 kg ryby (1 kg po sprawieniu),
  • marchewka
  • pietruszka
  • duża cebula
  • sól i pieprz
  • cukier
  • łyżeczka żelatyny
  • Przyprawa do ryb KAMIS
  • bakalie do dekoracji

Etapy przygotowania

Zeskrobać łuski ostrym nożem. Wypatroszyć rybę, uważając, by nie rozlać żółci. Odciąć łeb i płetwy. Umyć, pokroić w wąskie dzwonka.

UWAGA ! Sprawioną rybę (także łeb i płetwy) zamrozić, a danie przyrządzić dzień przed Wigilią według dalszej części przepisu.

Przygotować wywar: do płaskiego garnka włożyć pokrojone jarzyny, posypać przyprawą do ryb, zalać wodą. Gotować 20 min.

Włożyć do wywaru najpierw rozmrożone płetwy i łeb ryby, a po 10 minutach pozostałe kawałki. Wywar powinien przykrywać całą rybę. Gotować ok. 30 min na małym ogniu. Pod koniec dodać łyżeczkę cukru.

Ostrożnie wyjąć kawałki ryby na talerz. Wywar przelać przez gęste sito do innego garnka.

Rozpuścić żelatynę w kilku łyżkach wywaru. Wywar podgrzać, wlać do niego rozpuszczoną żelatynę, starannie wymieszać i już nie gotować. Jeśli trzeba, dodać trochę pieprzu. Odstawić galaretę w chłodne miejsce.

Po 30 min galaretę przelać powtórnie przez gęste sito.

Z każdego kawałka ryby delikatnie usunąć ości.

Przygotować jarzyny i bakalie do dekoracji: rodzynki, migdały lub płatki migdałowe, marchewkę pokrojoną w talarki.

Na półmisek wlać trochę galarety tak, by przykryła dno. Odstawić w chłodne miejsce i czekać, aż zastygnie. Delikatnie ułożyć kawałki tołpygi. Wlać pozostałą galaretę, udekorować.

Włożyć do lodówki. Do ryby pasuje chrzan albo sos tatarski. Tołpygę można zastąpić innym gatunkiem ryby o jasnym mięsie.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

fot. shutterstock.com
ewasng2

Ilosc dodanych przepisow:
242

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1061

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
91

Cukier Puder

Ilosc dodanych przepisow:
2

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
18

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
68

yzka

Ilosc dodanych przepisow:
1

kondzii

Ilosc dodanych przepisow:
1

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!