Przepisy kulinarne
Środa, 27 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44056
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Ryby

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Śledzie w sosie smietanowo-majonezowym

Śledzie w sosie smietanowo-majonezowym bernika
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 dni

Składniki

  • 1/2 kg śledzi matiasów
  • szkl. śmietany (lub więcej)
  • 3-4 łyzki majonezu
  • mały kubek jogurtu naturalnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • cytryna
  • bialy pieprz
  • 2 jabłka
  • kilka ogórków konserwowych
  • 2 cebule w kostke

Tradycyjne u nas od wielu lat śledzie - ulubione zresztą nie tylko do święta.

Etapy przygotowania

Śledzie wymoczyć, pociac w paseczki, jabłka, ogórki, cebulę w kostke. W misce ukłdac warstwami, śledzie, warzywa, skropic cytryna, posypywac pieprzem i tak na zmiane. Zrobic sos; połaczyc składniki: śmietane, maojonez, jogurut, cyrtyne tak by uzyskac smietanowo-kwaśkowaty smak. jelsi bedzie trzeba zmienic proporcje składników. Kazdy jednak ma inne wyczucie smaku. Zalac sledzie, przemieszac. Odstawiac na ok 2 dni. Wtedy sa najlepsze bo sledziki dobrze skruszeją. Jednak raz na dzien naelży przemieszac je i sprobowac sosu, czy przypadkiem nie trzeba poprawic jego smaku po tym jak matiasy pusciły swoj sok. Pychota, lepsze niz ze sklepu...


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
10.1.2010

Ja bardzo lubię takie śledzie.Wogóle lubię śledzie.5





REKLAMA

Sonda

szpinakowa :D

Ilosc dodanych przepisow:
1

Le Parle Na O

Ilosc dodanych przepisow:
2

medon

Ilosc dodanych przepisow:
168

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
203

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
230