Przepisy kulinarne
Sobota, 2 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44035
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Ryby

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Śledzie w sosie smietanowo-majonezowym

Śledzie w sosie smietanowo-majonezowym bernika
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 dni

Składniki

  • 1/2 kg śledzi matiasów
  • szkl. śmietany (lub więcej)
  • 3-4 łyzki majonezu
  • mały kubek jogurtu naturalnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • cytryna
  • bialy pieprz
  • 2 jabłka
  • kilka ogórków konserwowych
  • 2 cebule w kostke

Tradycyjne u nas od wielu lat śledzie - ulubione zresztą nie tylko do święta.

Etapy przygotowania

Śledzie wymoczyć, pociac w paseczki, jabłka, ogórki, cebulę w kostke. W misce ukłdac warstwami, śledzie, warzywa, skropic cytryna, posypywac pieprzem i tak na zmiane. Zrobic sos; połaczyc składniki: śmietane, maojonez, jogurut, cyrtyne tak by uzyskac smietanowo-kwaśkowaty smak. jelsi bedzie trzeba zmienic proporcje składników. Kazdy jednak ma inne wyczucie smaku. Zalac sledzie, przemieszac. Odstawiac na ok 2 dni. Wtedy sa najlepsze bo sledziki dobrze skruszeją. Jednak raz na dzien naelży przemieszac je i sprobowac sosu, czy przypadkiem nie trzeba poprawic jego smaku po tym jak matiasy pusciły swoj sok. Pychota, lepsze niz ze sklepu...


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
10.1.2010

Ja bardzo lubię takie śledzie.Wogóle lubię śledzie.5





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2915

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
222

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
120

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
35

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
70

Trippin

Ilosc dodanych przepisow:
55

Ilosc dodanych przepisow:
393