Przepisy kulinarne
Środa, 30 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44009
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Ryby

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie
Dodane przez:
Czas przygotowania: 20 minut
Kaloryczność: 130 kcal
Ilość porcji: 8

Składniki

  • 4 duże solone śledzie
  • 2 cebule
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • listek laurowy
  • 3 cytryny
  • ogórek kiszony
  • szklanka śmietanki
  • łyżeczka cukru pudru
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Śledzie moczyć w wodzie przez 24 godziny, w czasie moczenia kilkakrotnie zmieniać wodę.

Z wymoczonych śledzi ostrożnie ściągnąć skórę, odciąć głowy i ogony, wypatroszyć, podzielić na filety i usunąć ości. Cebule obrać, pokroić w cieniutkie talarki.

Filety układać w słoju, przekładając talarkami cebuli, ziarnami pieprzu, ziela, listkiem laurowym i plasterkami z połówki cytryny.

Do śmietanki dodać sok wyciśnięty z pozostałych cytryn, sól do smaku i cukier puder. Sosem zalać filety, zamknąć słój i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.

Wyłożyć na półmisek, polać sosem, oprószyć pieprzem, przybrać plasterkami kiszonego ogórka.

Inne przepisy na Wigilię


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
19.11.2009

Ja uwielbiam tylko wole dodac sledzie w occie. Gusiu jesli nie masz "uczulenia" na sledzie to spróbuj. To jest naprawde dobre :)

 
19.11.2009

ja też z tych śledziowych babek, ale ja dodaję jeszcze jabłuszko startę

 
19.11.2009

Oj, śledzi w śmietanie nigdy nie robiłam i bym tego nie jadła.





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2896

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
221

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
33

Radek pl

Ilosc dodanych przepisow:
1

osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
6

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
70

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
194

Trippin

Ilosc dodanych przepisow:
55