Przepisy kulinarne
Niedziela, 26 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Ryby

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie
Dodane przez:
Czas przygotowania: 20 minut
Kaloryczność: 130 kcal
Ilość porcji: 8

Składniki

  • 4 duże solone śledzie
  • 2 cebule
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • listek laurowy
  • 3 cytryny
  • ogórek kiszony
  • szklanka śmietanki
  • łyżeczka cukru pudru
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Śledzie moczyć w wodzie przez 24 godziny, w czasie moczenia kilkakrotnie zmieniać wodę.

Z wymoczonych śledzi ostrożnie ściągnąć skórę, odciąć głowy i ogony, wypatroszyć, podzielić na filety i usunąć ości. Cebule obrać, pokroić w cieniutkie talarki.

Filety układać w słoju, przekładając talarkami cebuli, ziarnami pieprzu, ziela, listkiem laurowym i plasterkami z połówki cytryny.

Do śmietanki dodać sok wyciśnięty z pozostałych cytryn, sól do smaku i cukier puder. Sosem zalać filety, zamknąć słój i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.

Wyłożyć na półmisek, polać sosem, oprószyć pieprzem, przybrać plasterkami kiszonego ogórka.

Inne przepisy na Wigilię


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
19.11.2009

Ja uwielbiam tylko wole dodac sledzie w occie. Gusiu jesli nie masz "uczulenia" na sledzie to spróbuj. To jest naprawde dobre :)

 
19.11.2009

ja też z tych śledziowych babek, ale ja dodaję jeszcze jabłuszko startę

 
19.11.2009

Oj, śledzi w śmietanie nigdy nie robiłam i bym tego nie jadła.





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210