Przepisy kulinarne
Sobota, 25 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Ryby

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Śledzie w oleju, z cebulą

Śledzie w oleju, z cebulą  Pyza
Dodane przez:
Czas przygotowania: 13 godzin
Czas chłodzenia / mrożenia: 12 minut
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 6-8 filetów śledziowych solonych, bez skóry (najlepiej matjasów)
  • ok. 1-1,5 szkl. zwykłego mleka (% nieistotny)
  • 2 duże cebule
  • olej słonecznikowy
  • świeżo, grubo zmielony pieprz czarny

to ulubione śledzie mojego męża

Etapy przygotowania

Filety opłukać, przełożyć do miseczki, zalać mlekiem tak aby lekko je przykryło i odstawić w chłodne miejsce na minimum 30 min. - ja odkrawam kawalątek fileta i próbuję, jeśli jest zbyt słony to zostawiam w mleku jeszcze na jakiś czas. Wymoczone filety osączyć, opłukać w wodzie i dokładnie osączyć na papierowych ręcznikach. Osuszone pokroić na m/w 1-2 centymetrowe kawałki. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski, zalać wrzącą wodą, po 3-5 s. odcedzić, przelać zimną wodą i dokładnie osączyć na sicie - sparzona cebula jest delikatniejsza w smaku i lżej strawna.
W słoiku (albo naczyniu, które możemy później szczelnie zamknąć) układać warstwami cebulę - śledzie - cebulę - śledzie...itd. aż do wyczerpania składników, ostatnią warstwą powinna być cebula. Każdą warstwę oprószam dość obficie grubo mielonym pieprzem i nie ugniatam ich. Gdy słoik jest prawie pełen wlewam po trochu olej. Gdy ścieka w dół słoika delikatnie "pomagam" patyczkiem szaszłykowym - olej wypełniając wolne przestrzenie między składnikami wypycha pęcherzyki powietrza a poruszanie patyczkiem przy ściankach naczynia pomaga im się wydostać. Wierzch powinien być przykryty olejem. Słój zakręcamy i odstawiamy na przynajmniej 12 godzin w chłodne miejsce aby smaki się przegryzły.
Trudno mi podać dokładną ilość oleju ponieważ zawsze wlewam po prostu aż słoik będzie pełen.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
24.2.2010

A co z pietruszką? Na zdjęciu jest a w przepisie nie ma :D

 
18.2.2010

Pyszne, na Święta obowiązkowe. Moja ciocia robi genialne, bo mieszkała kiedyś nad morzem i dania rybne ma obcykane, ale mama też daje radę. ;) Ja jeszcze nie próbowałam robić.

 
17.2.2010

Uwielbiam takie śledziki (zresztą niemal wszystkie rodzaje).





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

egzotyczneprz

Ilosc dodanych przepisow:
1

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210