Przepisy kulinarne
Piątek, 1 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44035
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Ryby

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Ryba w galarecie inaczej

Ryba w galarecie inaczej
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut
Czas gotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 1 średniej wielkości ryba w całości ( lin, karp, karaś)
  • 1 włoszczyzna
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 kostki rosołowe
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 łyżki octu
  • 2 białka
  • sól
  • do dekoracji: cytryna-plastry, papryka, liście pietruszki

Oto mój przepis na RYBĘ W GALARECIE INACZEJ, który kiedyś znalazłam w starym zeszycie babci

Etapy przygotowania

 Rybę sprawić i pokroić na porcje ( ok. 4 średniej wielkośći. Z głowy, włoszczyzny i przypraw ugotować wywar,a na koniec dodać sól. Wywar przecedzić i do ostudzonego wywaru dołożyć kawałki ryby. Ostrożnie wyjąć głowę.Gotować powoli ok.30min, uważając aby kawałki ryby się nie rozpadły.Wyjąć rybę i ułożyć na półmisku razem z głową tak, aby utworzyć całość.Udekorować plasterkami cytryny, papryką i pietruszką.
Namoczyć żelatynę w wodzie.Zimny wywarr wlać do naczynia, dodać ocet, białka i żelatynę.Ubić mocno i zagotować. Następnie odstawić na bok aby galareta się sklarowała. Przecedzić jąptrzez sito i zalać ostrożnie rybę na półmisku.

 


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2915

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
222

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
120

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
35

Radek pl

Ilosc dodanych przepisow:
1

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
70

Trippin

Ilosc dodanych przepisow:
55

Ilosc dodanych przepisow:
393