Przepisy kulinarne
Czwartek, 21 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44052
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Ryby

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Kotlety z dorsza.

Kotlety z dorsza. msewka
Dodane przez:
Czas przygotowania: 1 godzin
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 1 kg dorsza
  • 2 bułki czerstwe namoczone w mleku i odciśnięte
  • 2 jajka
  • bułka tarta-ilość zależy od tego,jaką mamy rybę
  • 1 łyżka vegety
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżka przyprawy do ryb
  • 1\2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • dwie garści posiekanego szczypioru

Zamiast tradycyjnie smażonej rybki dobrze jest czasami zrobić pyszne,rybne kotlety.

Etapy przygotowania

Ryby rozmroziłam wyjmując je dzień wcześniej z zamrażarki i wkładając na noc do lodówki.Wypłukałam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Zblendowałam je w elektrycznym rozdrabniaczu-można zemleć. Do masy rybnej wbiłam jajka,dodałam odciśnięte i zblendowane bułki czerstwe i wsypałam vegetę,przyprawę do ryb,gałkę muszkatołową i pieprz cytrynowy.Wyrabiałam masę dosypując bułkę tartą.Ze względu na różną zawartość glazury w rybach mrożonych trudno podać dokładnie ilość bułki tartej.Należy jej dosypywać,aż masa będzie dawała się formować w kotlety i nie będzie się rozpadać.Na koniec dodałam posiekany szczypior i wymieszałam razem. Uformowałam płaskie,podłużne kotlety i oprószyłam bułką tartą.Smażyłam z obu stron na złoty kolor.Podałam z ryżem zasmażanym z czerwoną czubrycą i keczupem i ogórkami curry.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Tagi

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Ilosc dodanych przepisow:
403

Le Parle Na O

Ilosc dodanych przepisow:
2

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
202

Renia_Kawa

Ilosc dodanych przepisow:
96

karita

Ilosc dodanych przepisow:
111

KuchniaDoroty

Ilosc dodanych przepisow:
1

medon

Ilosc dodanych przepisow:
167

lena33

Ilosc dodanych przepisow:
36