Anna Galuhn

Sałatka z figami

Ocena:

4.46 (151)

  • 15 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Sałatka z figami to prosta i wytworna kompozycja. Rolę główną odgrywają figi subtelnie pokryte miodową glazurą. Ich słodki smak przełamuje słony ser feta. Pikanterii dodaje świeża rukola, a całość ozdabiają prażone płatki migdałów. Jeśli planujemy zrobić na kimś wrażenie, a nie mamy za dużo czasu, sałatka z figami to doskonały wybór. Tę rozkosz dla podniebienia przygotujemy w niecałe 15 min.

Składniki:

  • płatki migdałowe  15 g

  • figi  4 szt.

  • oliwa z oliwek  45 ml

  • miód  15 ml

  • rukola  40 g

  • feta  75 g

  • sok z cytryny  15 ml

  • pieprz  2 g

Sałatka z figami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Płatki migdałów: wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię i prażymy przez kilka minut na rumiany kolor. Mieszamy kilka razy, aby się nie przypaliły. Przekładamy na talerz i odstawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 2:

    Figi: myjemy i kroimy na ćwiartki razem ze skórką. Smażymy na tej samej patelni z łyżką oliwy i miodu przez 1–2 min. Mieszamy, aby w całości pokryły się słodką glazurą. Przekładamy z patelni na talerz.

  • Krok 3:

    Układanie sałatki: na dużym talerzu układamy umytą i osuszoną rukolę, podsmażone figi i ser feta pokrojony w kostkę. Całość posypujemy prażonymi płatkami migdałów.

  • Krok 4:

    Sos: w osobnej miseczce mieszamy 2 łyżki oliwy z sokiem z cytryny i odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Lekkim dressingiem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.

  • Krok 5:

    Podawanie: sałatka z figami doskonale komponuje się z grzankami ziołowymi lub pieczywem czosnkowym.

Porady

  • Proporcje podane w przepisie są idealne na porcję dla 2 osób. Jeśli przygotowujemy kolację dla dwojga, warto ułożyć sałatkę na dwóch osobnych talerzach. W ten sposób zachowamy idealne proporcje i zadbamy o efekt wizualny.
  • Do posypania sałatki możemy użyć także ziaren słonecznika lub orzechów – piniowych lub włoskich. Chrupiący dodatek prażonych migdałów idealnie komponuje się ze słodkimi owocami i słonym serem.
  • Sałatka z figami doskonale wygląda i świetnie smakuje nie tylko na liściach rukoli, ale także roszponki lub młodego szpinaku. Rukola jest wyrazista w smaku, z wyczuwalnymi nutami orzechowymi, z kolei roszponka – delikatna i podatna na przyjmowanie innych aromatów.
  • Sok z cytryny możemy zastąpić sokiem z limonki, a do dressingu dodać kilka listków świeżej kolendry.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sałatka z figami – propozycja dodatków

Prosta sałatka z figami i rukolą stwarza wiele możliwości modyfikacji. Poniżej kilka najsmaczniejszych propozycji:

  • sałatka z figami i szynką parmeńską – pokrojone w ćwiartki figi owijamy szynką parmeńską i układamy na zielonych listkach rukoli,
  • sałatka z figami i kozim serem – to wyjątkowe połączenie z pewnością trafi do serc amatorów koziego sera. W tym przypadku rezygnujemy z fety, a do dressingu dodajemy szczyptę soli,
  • sałatka z suszonymi figami – w takiej kompozycji doskonale sprawdzają się klasyczne greckie dodatki, takie jak: ser feta, czarne oliwki czy suszone pomidory,
  • sałatka z figami i kurczakiem – do podstawowej kompozycji możemy dodać grillowane lub smażone filety z kurczaka, aby sałatka była bardziej sycąca. W takiej formie doskonale sprawdzi się na lunch lub lekki obiad,
  • sałatka z granatem i figami – to z kolei świetna propozycja na imprezę. Barwna kompozycja z figami, granatem, gruszką i szynką parmeńską jest lekka, świeża i nietuzinkowa.

Pomysły na sałatkę z figami ogranicza tylko nasza wyobraźnia. W łączeniu składników warto jednak zadbać o umiar i balans. Dobrze jest przełamywać słodkie smaki słonymi dodatkami, np. serem lub szynką.

Jak jeść figi w sałatce?

Figi możemy jeść w całości razem ze skórką. Jeśli jednak nie pasuje nam jej smak, w łatwy sposób możemy wydostać miąższ ze środka. Wystarczy odchylić skórkę, jak w przypadku cząstek pomarańczy.

Owoce figi są odpowiednie do jedzenia także na surowo. Do sałatki z naszego przepisu podsmażamy je z miodem, aby skórka była słodsza, ale nie jest to konieczne. Równie dobrym pomysłem jest podanie surowych fig ze słodkim sosem winegret.

Co można zrobić z figami?

Figi to nadal mało popularne owoce – a szkoda, bo doskonale smakują w wielu różnych potrawach. Pokrojone w plasterki możemy położyć na kanapce, idealnie pasują także do śniadaniowej owsianki. Mogą być wdzięcznym dodatkiem do pieczonych mięs lub dań z grilla, a ponadto świetnie wyglądają jako dekoracja na torcie.

Poniżej kilka propozycji na dania i przetwory z figami:

  • tarta z figami – pyszny pomysł na obiad lub imprezową przekąskę. Tym razem w zestawieniu z mozzarellą, boczkiem i orzechami włoskimi,
  • pasztet z kaczki z figami – misterna kompozycja o wytwornym słodko–słonym smaku. Idealna na święta,
  • dżem figowy – możemy go przygotować zarówno ze świeżych, jak i suszonych owoców. To doskonały dodatek do mięs i serów, który można serwować zamiennie z konfiturą z czerwonej porzeczki lub żurawiny.

W kulinarnych eksperymentach warto pamiętać także o tym, co najprostsze – czyli o świeżych figach jedzonych ot tak, na przekąskę.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne