Aromatyczna rolada z boczku

Ocena:

4.38 (171)

  • 24 godz. 0 min.
  • dla 1 osoby

aromatyczny świąteczny boczek w postaci rolady.

Składniki:

  • boczek surowy szeroki wąski płat.
  • 6-8 ząbków czosnku przeciśniętych.
  • 3 łyżki suszonego majeranku.
  • 1 łyżeczka tymianku.
  • 1 łyzeczka przyprawy do mięsa (ja miałam mieszanke staropolską do mięs).
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki.
  • 1/2 łyzeczki papryki ostrej.
  • łyzka soli.
  • 2 liście laurowe (tylko na wierzch).
  • 4 ziarna jałowca rozgniecione.
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego.
  • łyzeczka cząbru.
  • olej lub oliwa.
  • sznurek

Aromatyczna rolada z boczku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe zioła i przyprawy. Wszystko razem mieszamy i zalewamy olejem lub oliwą, do uzyskania gęstej masy. Masą smarujemy boczek, zwijamy ciasto w roladę, związujemy sznurkiem, zawijmay w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na co min 12 h. Po tym czasie pieczemy w 180°C ok. 60 minut na balsze w tej folii. Nie jest konieczne dodawanie do pieczenia dodatkowego tłuszczu, ponieważ boczek ma go wystarczającą ilość. Tak upieczony boczek smakuje od razu na ciepło ale jeszcze lepiej na drugi dzień po schłodzeniu. Rodzaj przypraw mozna zmieniac w zaleznosci od upodobań.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne