Bánh mi, czyli kanapka po wietnamsku

Ocena:

4.44 (165)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Bánh mi, czyli kanapka po wietnamsku to szybka propozycja na przekąskę w trakcie dnia. Listki kolendry nadadzą egzotycznego smaku. Kanapka idealna na lunch do pracy.

Składniki:

  • bułka pszenna typu paluch  2 szt.

  • pasztet do smarowania  1 szt.

  • majonez  4 łyżki stołowe

  • sok z cytryny  1 łyżeczka

  • kolendra  2 gałązki

  • ogórek  1 szt.

  • dymka  2 szt.

  • sos sojowy  1 łyżka stołowa

  • ocet winny  80 ml

  • cukier  75 g

  • marchewka  1 szt.

  • mięso mielone wieprzowe  100 g

  • brązowy cukier  3 łyżeczki

  • sos rybny  3 łyżeczki

  • sos sojowy  2 łyżeczki

  • trawa cytrynowa  1 szczypta

  • czosnek  1 szczypta

  • olej  2 łyżki stołowe

Bánh mi, czyli kanapka po wietnamsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Na pikle: ocet mieszamy z cukrem, aż ten się rozpuści. Zalewamy , obrana i zestruganą po długości na cieniutkie paski dużą marchewkę, odstawiamy na noc do lodówki.
  • Krok 2: Mięso mieszamy bardzo dokładnie z resztą składników, dzielimy na 4 części, z każdej formujemy owalny kotlecik, smażymy na brązowy kolor na oleju.
  • Krok 3: Bułki przecinamy na pół (najlepiej przypiec je przeciętymi stronami na suchej patelni). Smarujemy pasztetem i majonezem przyprawionym sokiem z cytryny, nakładamy gałązki kolendry, pokrojony wzdłuż plastry ogórka, zamarynowaną marchewkę i usmażone kotleciki, skrapiamy sosem sojowym, posypujemy pokrojoną w talarki dymką. Składamy, dociskamy, podajemy od razu.

Porady

W przepisie użyty został ocet z białego wina, suszona trawa cytrynowa oraz suszony czosnek.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne