Przepisy kulinarne
Środa, 17 Września 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44178
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przetwory

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

ogórki małosolne

ogórki małosolne Ola Grześkowiak
Dodane przez:
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 20

Składniki

  • 1,5 kg ogórków
  • 3-5 "główek" kopru świeżego
  • 1,5 ząbka czosnku
  • 3-4cm pasek świeżego chrzanu
  • ZALEWA:
  • 1l wody przegotowanej ostudzonej (z tego 1/2 szkl gorącej wody)
  • 1,5 łyżki soli

Kawałek lata zamknięty w słoiku

Etapy przygotowania

Ogórki wyszorować szczotką w zimnej wodzie.
Sól z zalewy rozmieszać w pół szklanki gorącej wody i połączyć z pozostałą.
W dużym słoiku ułożyć ogórki przekłądająć chrzanem i czosnkiem. Na wierzchu ułożyć koper. Zalać zalewą. Zakręcić. Odstawić na 5-7 dni w ciemnym miejscu.

* Ogórki mają być całe zalane zalewą.
* Ja stosuję ten przepis do ogórków w bańce 5l po wodzie-pyszność na zimę, ogórki kwaszone.
Do bańki wrzucam 2-2,5kg ogórków małych (muszą przejść bez problemu przez otwór ;) ), proporcjonalnie dodaję chrzan, czosnek i koper. Zalewę robię w porcji na 5l. Bańka ogórkami i koprem jest uzupełnona w 5/6 części bańki. Zalewa oczywiście ponad ogórki. Bańkę szczelnie zakręcam-Woda nie może wyciekać. Odstawiam w ciemne i chłodne miejsce do zimy, albo i wiosny :) Do gulaszu, ogórkowej czy na sałatkę - jak znalazł :)
Bańkę otwiera się przez odcięcie "góry " z nakrętką,  2-3 cm pod nakrętką :)


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
115

elapoetka

Ilosc dodanych przepisow:
4

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
206

patiszoneczek

Ilosc dodanych przepisow:
1

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
14

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
53

Ilosc dodanych przepisow:
404