Przepisy kulinarne
Czwartek, 17 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43571
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przetwory

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

ogórki małosolne

ogórki małosolne Ola Grześkowiak
Dodane przez:
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 20

Składniki

  • 1,5 kg ogórków
  • 3-5 "główek" kopru świeżego
  • 1,5 ząbka czosnku
  • 3-4cm pasek świeżego chrzanu
  • ZALEWA:
  • 1l wody przegotowanej ostudzonej (z tego 1/2 szkl gorącej wody)
  • 1,5 łyżki soli

Kawałek lata zamknięty w słoiku

Etapy przygotowania

Ogórki wyszorować szczotką w zimnej wodzie.
Sól z zalewy rozmieszać w pół szklanki gorącej wody i połączyć z pozostałą.
W dużym słoiku ułożyć ogórki przekłądająć chrzanem i czosnkiem. Na wierzchu ułożyć koper. Zalać zalewą. Zakręcić. Odstawić na 5-7 dni w ciemnym miejscu.

* Ogórki mają być całe zalane zalewą.
* Ja stosuję ten przepis do ogórków w bańce 5l po wodzie-pyszność na zimę, ogórki kwaszone.
Do bańki wrzucam 2-2,5kg ogórków małych (muszą przejść bez problemu przez otwór ;) ), proporcjonalnie dodaję chrzan, czosnek i koper. Zalewę robię w porcji na 5l. Bańka ogórkami i koprem jest uzupełnona w 5/6 części bańki. Zalewa oczywiście ponad ogórki. Bańkę szczelnie zakręcam-Woda nie może wyciekać. Odstawiam w ciemne i chłodne miejsce do zimy, albo i wiosny :) Do gulaszu, ogórkowej czy na sałatkę - jak znalazł :)
Bańkę otwiera się przez odcięcie "góry " z nakrętką,  2-3 cm pod nakrętką :)


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Aninka88

Ilosc dodanych przepisow:
121

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2803

marysias

Ilosc dodanych przepisow:
109

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1056

czarrna

Ilosc dodanych przepisow:
497

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
88

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!