Przepisy kulinarne
Piątek, 28 Listopada 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44355
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przetwory

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Ogórki korniszone

Ogórki korniszone Ja
Dodane przez:
Czas przygotowania: 1 godzin
Ilość porcji: 4

Składniki

  • Ogórki gruntowe
  • ziele angielskie
  • chrzan (korzeń i liśc)
  • ząbki czosnku
  • liśc laurowy
  • pieprz ziarnisty
  • koper (kwiatostan)
  • gorczyca
  • ZALEWA:
  • 5 szkanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2-3 łyżki soli

Pyszne i proste w wykonaniu ogórki korniszone. Sprawdzony przepis:) 1porcja =1 słoik

Etapy przygotowania

Ogórki dobrze oczyścic, najlepiej wymoczyc. Do każdego słoika włożyc 1-2 listki laurowe, ok 5 ziarem ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku przekrojone na pół, kawałek chrzanu i kawałek liścia chrzanu, pół łyżeczki gorczycy i ok 7-8 ziarem pieprzu. Włożyc ogówki pionowo w słoik i zapełnic wierzch najlepiej małymi ogórkami. Wszystkie składniki zalewy zagotowac i gorącą zalac ogórki. Oczyści słoiki i dobrze zakręcic. Gotowac- pasteryzowac ok 3 minut od gorącej wody.

W niektóre słoiki dodałam zółtą paprykę pół na pół z ogórami dodałam więcej chrzanu i taka kombinacja również pyszna!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
196

beniawojt

Ilosc dodanych przepisow:
6

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
214

Apetyt

Ilosc dodanych przepisow:
5

JustynaDzasta

Ilosc dodanych przepisow:
11

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
18

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2960

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
5