pikantny_dip_z_kolendry

Pikantny dip z kolendry

Ocena:

4.48 (204)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
Coriander chutney - kuchnia indyjska i południowoazjatycka.

Składniki:

  • dwa pęczki świeżej kolendry
  • 2 pikantne papryczki chili (wypestkować)
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 czubata łyżeczka mielonego kuminu
  • sok z jednej cytryny (plus z pół limonki, jeśli jest pod ręką)
  • płaska łyżeczka soli i cukru
  • 50 ml mleka kokosowego

Pikantny dip z kolendry - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Całą kolendrę (z łodygami, bez dolnych - najbardziej zgrubiałych) i resztę składników wrzucamy do blendera. Masakrujemy na gęstą papkę, dolewając po trochę mleka kokosowego w trakcie.
  • Konsystencja zależy od nas - ja lubię dobrze rozdrobniony o gęstości kwaśnej śmietany, daję trochę więcej mleka kokosowego i sok z limonki. Jeśli zrobimy bardziej gęsty - świetnie nada się do smarowania pieczywa pod wędlinę.
  • Uwagi:
  • - kolendry wrzucam tyle, ile się zmieści do blendera;
  • - z chili ostrożnie, lepiej zacząć od wrzucenia jednej i dodać więcej wg uznania;
  • Dip po przygotowaniu przelać do słoiczka, zakręcić i do lodówki - trwałość do miesiąca, chociaż... raczej tyle nie przetrwa - jest bardzo smaczny.
  • Używać jak zimny sos - do mięs z grilla, surowych warzyw, można jeść jako dodatek do chipsów.
  • Doskonały do cebulowych bhaji.
  • Przepis zaczerpnięty z http://www.videojug.com/film/how-to-make-coriander-chutney-and-cucumber-raita
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne