Przepisy kulinarne
Środa, 23 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43587
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przetwory

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Konfitury z jarzębiny

Konfitury z jarzębiny
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 dni
Czas gotowania: 40 minut
Ilość porcji: 10

Składniki

  • 1 kg owoców jarzębiny,
  • 1,7 kg cukru,
  • 0,6 l wody.

Smaczna konfitura, do deserów, kanapek i cast

Etapy przygotowania

 Wybiera się owoce dojrzałe, nie uszkodzone. Może być również użyta jarzębina przemrożona bo jest ona wtedy mniej cierpka.

Myje się ją,  płucze i zanurza na 5 - 10 minut we wrzącej wodzie. Im dłużej się ją obgotowuje, tym  więcej traci cierpkości.

Przygotowujemy  syrop:
  0,6 litra wody dodajemy 1,7 kg cukru.
Zagotowujemy.
Do gotującego się syropu wkładamy porcjami owoce i przygotowujemy  konfitury przez gotowanie jednorazowe z przerwami.
(co to jest gotowanie jednorazowe?....ogrzewanie na małym ogniu,   jeżeli  robimy z owoców dobrze trzymających się, nie rozpadających to ogrzewanie prowadzi się bez przerw,  unikając jedynie wrzenia i wstrząsając co pewien czas naczyniem oraz zbierając pianę. I  gotowanie  kończymy wówczas, gdy  owoce są klarowne i nie wytwarza się piana.
Natomiast  gotowanie jednorazowe z przerwami  stosuje się przy owocacg mało odpornych, rozpadających się.
I takie gotowanie przeprowadza się w ten sposób, że owoc w syropie doprowadzony do wrzenia, odstawia się z ognia, zostawia w spokoju od kilku do kilkunastu godzin, aby nasiąkły syropem. Po takiej przerwie doprowadzić z powrotem do zagotowania. Jest to może metoda bardziej uciążliwa, ale w ten sposób owoce mały całe,  pełne nie pomarszczone)


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
21.8.2009

Paulla a nasz wspaniały jarzębiak!!!!???

 
21.8.2009

nie wiedziałam że można ją do czegoś wykorzystać oczywiście oprócz zrobienia korali ;)

 
20.8.2009

Wszystko się zgadza jarzębina potrzebuje zamrożenia a nastepnie bardzo wysokiej temperatury .W ten sposób robię nalewkę.Owoce trzymam w zamrażalniku a następnie wkładam do piekarnika bo taki mam przepis i w nalewce nie przeszkadza niewielka ilość goryczki a wręcz nadaje jej wspaniały smak.





REKLAMA

Sonda

fot. shutterstock.com
ewasng2

Ilosc dodanych przepisow:
240

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
91

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1058

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
68

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

yzka

Ilosc dodanych przepisow:
1

kondzii

Ilosc dodanych przepisow:
1

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
12

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!