Przepisy kulinarne
Wtorek, 29 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44009
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przetwory

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Jałowcowa podsuszana, pieczona - kiełbasa

Jałowcowa podsuszana, pieczona - kiełbasa Aseret
Dodane przez:
Czas przygotowania: 56 godzin
Czas gotowania: 48 godzin
Ilość porcji: 20

Składniki

  • tłusta, nieścięgnista wieprzowina - 1 kg
  • chuda nieścięgnista wieprzowina - 1 kg
  • młoda wołowinka - 1 kg
  • słonina (mogą być okrawki) - 0,25 kg
  • sól kuchenna - 50 g
  • saletra - 5 g
  • cukier - 8 g
  • czarny pieprz - 5 g
  • owoce jałowca - suszone - 5 lub więcej gram

Swojskie jadło...czyli domowe wyroby wiemy co w nie wkładamy a w rezultacie wiemy co jemy.

Etapy przygotowania

Słoninę i mięso kroimy  w drobną kosteczkę, usuwając  błony.

Sól kuchenną przesiewamy, pieprz mielimy.

Sól, pieprz i saletrę  dodajemy do masy mięsno-słoninowej, mieszamy  i razem  wyrabiamy.

Wyrobione  rozkładamy w cienkiej  uklepanej warstwie w chłodnym pomieszczeniu i pozostawiamy na całą dobę.

Suszone owoce jałowca zalewamy letnią wodą ( 10-cio krotna objętość  owoców) i pozostawiamy  w wodzie również  przez dobę.

Po upływie doby -  jałowiec odcedzamy z pozostałej nie wchłoniętej wody i   rozcieramy  na miazgę  dodając pod koniec do utartej miazgi pozostałą odcedzoną wodę oraz cukier, mieszamy i dodajemy do masy mięsnej.

Masę mięsną wyrabiamy tak długo, az stanie się kleista.

Wyrobioną masę  napełniamy ściśle  kiełbaśnice i poprzez nakłuwanie ich usuwamy   zgromadzone w kiełbasach powietrze.

Kiełbaski układamy koliście tak,  by powstał  kształt wianków.

Pozostawiamy  kiełbasy w osłonkach w temperaturze ok. 15 stopni C jeszcze przez 3 - 3,5 godziny a potem  piecze lub wędzi.

A pieczemy w bardzo gorącym i gęstym dymie przez około 05 - 3/4 godziny w temp. około 85 stopni C, aż do osiągnięcia brązowej barwy kiełbasy. Następnie  studzimy w chłodnym i przewiewnym miejscu.

Kiełbasę taką możemy również wędzić w zimnym dymie jałowcowym w ciągu 2 - 3 dni.

Również możemy ją wędzić w gorącym dymie przez 1,5 - 2 godzin.

Jeśli nasze kiełbaski po uwędzeniu lub  upieczeniu  ważą  za dużo, tzn,  gdy ich waga przekracza 3/4poczatkowej wagi (tzn. masy surowej)to podsuszamy je w chłodnym i przewiewnym miejscu. A ew. nalot ściera z niej czystą ściereczką.

 


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2896

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
221

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
33

Radek pl

Ilosc dodanych przepisow:
1

osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
6

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
70

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
194

Trippin

Ilosc dodanych przepisow:
55