Przepisy kulinarne
Czwartek, 23 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44223
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przetwory

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Dżem z pigwy

Dżem z pigwy ewa
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki

  • 2 kg owoców pigwy
  • 1 kg cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 szk wody

super pigwa do ciast lub herbaty

Etapy przygotowania

Pigwę umyć, obrać i wypestkować. Pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garnka i włączyć niewielki gaz. Pigwę dusić z 1/2 szk wody i sokiem z cytryny do momentu aż będzie miękka.  Dodać cukier i nadal gotować często mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści. Gorącym dżemem napełniać wyparzone słoiki i szczelnie zamknąć.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
24.8.2011

Dżem naprawdę jest pyszny ja jeszcze go urozmaiciłam dodając jabłka-pychota





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2949

egzotyczneprz

Ilosc dodanych przepisow:
1

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
3

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
15

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210