Przepisy kulinarne
Piątek, 31 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44227
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przetwory

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Dżem z aronii, jabłek i gruszek

Dżem z aronii, jabłek i gruszek
Dodane przez:
Czas przygotowania: 120 minut
Czas gotowania: 100 minut
Ilość porcji: 17

Składniki

  • aronia 4 kg
  • gruszki 2 kg
  • jabłka 2 kg
  • cukier 2 kg

świetny do naleśników, ciast i jako pospolity dżem :)

Etapy przygotowania

Aronię zbieram z krzaczka i wkładam do zamrażalnika przynajmniej na 24h. Zamrożoną aronię przecieramy w robocie kuchennym. Wkładamy do dużego garnka, dodajemy cukier i gotujemy 15 min.
Następnie dodajemy strarte jabłka i gruszki, gotujemy wszystko 30 min. Pozostawiamy w garnku na 1 dzień.
Następnego dnia gotujemy dżem aż do uzyskania szklistości. W czasie gotowania co jakiś czas zdejmujemy powstającą na powierzchni pianę (szumowiny).
Gorący dżem nakładamy do słoików, pasteryzujemy ok 15 minut, słoiki stawiamy do góry dnem, następnie odwracamy słoiki by "zassały". Możemy też dodać cukier żelujący, dżemix lub żlefix co zapewni dobre przechowanie się dżemu bez potrzeby pasteryzacji.

Z podanej ilości składników uzyskujemy około 17 słoiczków o pojemności 300 g (tradycyjne po dżemie).


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Klajdek

Ilosc dodanych przepisow:
1

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
117

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
238