Przepisy kulinarne
Piątek, 22 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44052
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przetwory

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

DOMOWA MIELONKA

DOMOWA  MIELONKA EWA
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 180 minut
Ilość porcji: 10

Składniki

  • 5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 główka czosnku
  • sól
  • pieprz
  • woda

PYSZNA DOMOWA MIELONKA. COŚ ODMIENNEGO, GDY MAMY JUŻ DOŚĆ SKLEPOWYCH WĘDLIN.

Etapy przygotowania

Mięso mielimy, czosnek przeciskamy przez praskę, solimy, pieprzymy i wlewamy ok. 1.5 litra zimnej wody. Wodę dodajemy, aby nasza mielonka nie była za sucha i po pasteryzacji utworzyła się galaretka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, układamy do słoików tak, aby nie było przerw,( mięso musi być dobrze ubite w słoiku). Pasteryzujemy ok. 40 minut od zagotowania i ok. 20 minut od zagotowania dnia następnego o tej samej godzinie. Jeżeli chcemy szybko spożyć nasze mielonki to możemy pasteryzację wydłużyć do 50 minut i gotować tylko raz.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
10.1.2010

Ciekawy przepis.Kiedyś go wypróbuję.5

 
30.12.2009

muszę wypróbować ten przepis, bardzo mi się podoba





REKLAMA

Sonda

Ilosc dodanych przepisow:
403

Le Parle Na O

Ilosc dodanych przepisow:
2

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
202

Renia_Kawa

Ilosc dodanych przepisow:
96

karita

Ilosc dodanych przepisow:
111

KuchniaDoroty

Ilosc dodanych przepisow:
1

medon

Ilosc dodanych przepisow:
167

lena33

Ilosc dodanych przepisow:
36