Przepisy kulinarne
Poniedziałek, 2 Maja 2016. Ilość przepisów w serwisie: 45457
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przetwory

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

DOMOWA MIELONKA

DOMOWA  MIELONKA EWA
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 180 minut
Ilość porcji: 10

Składniki

  • 5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 główka czosnku
  • sól
  • pieprz
  • woda

PYSZNA DOMOWA MIELONKA. COŚ ODMIENNEGO, GDY MAMY JUŻ DOŚĆ SKLEPOWYCH WĘDLIN.

Etapy przygotowania

Mięso mielimy, czosnek przeciskamy przez praskę, solimy, pieprzymy i wlewamy ok. 1.5 litra zimnej wody. Wodę dodajemy, aby nasza mielonka nie była za sucha i po pasteryzacji utworzyła się galaretka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, układamy do słoików tak, aby nie było przerw,( mięso musi być dobrze ubite w słoiku). Pasteryzujemy ok. 40 minut od zagotowania i ok. 20 minut od zagotowania dnia następnego o tej samej godzinie. Jeżeli chcemy szybko spożyć nasze mielonki to możemy pasteryzację wydłużyć do 50 minut i gotować tylko raz.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
10.1.2010

Ciekawy przepis.Kiedyś go wypróbuję.5

 
30.12.2009

muszę wypróbować ten przepis, bardzo mi się podoba





REKLAMA

Sonda

fot. shutterstock.com