Przepisy kulinarne
Wtorek, 22 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43985
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przetwory

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Buraczki marynowane

Buraczki marynowane
Dodane przez:
Czas przygotowania: 4 tygodni
Czas inny: 3 tygodni
Ilość porcji: 10

Składniki

  • niezbyt wyrośnięte buraczki..
  • Zalewa:
  • - na 1 litr wody wsypać - kopiastą łyżkę cukru,
  • płaską łyżkę soli,
  • i pełną łyżeczkę kwasku cytrynowego
  • oraz: kminek,

Do zup, barszczu oraz jako smaczna przystawka do głównego dania.

Etapy przygotowania

Podczas wykopywania buraków, zawsze między dużymi jest część mało wyrośniętych, które najczęściej odkłada się razem z liśćmi na karmę. Można z tych właśnie maleńkich buraczków przygotować bardzo smaczną  marynatę na zimę.
Przygotowujemy ją w następujący sposób:
buraczki umyć i ugotować w skórkach.

Obrać, ułożyć w słojach.Większe pokroić na ćwiartki.
Przygotować zalewę wg podanego składu.
Do każdego słoika wsypać szczyptę kminku, zalać gorącą zalewą, słoje zamknąć i pasteryzować 15 - 18 minut.
Buraczki marynowane, dobre są dopiero po 3 - 4 tygodniach.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2885

osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
5

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
30

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
212