Przepisy kulinarne
Wtorek, 29 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44009
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przekąski

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Smalec z cebulą i jabłkiem

Smalec z cebulą i jabłkiem  shutterstock.com
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki

  • 80 dag słoniny bez skóry
  • 3 duże cebule
  • 15 dag boczku wędzonego lub wędzonki
  • 3 duże jabłka
  • 2 łyżeczki soli

Etapy przygotowania

Słoninę zmiel lub drobno pokrój i wytapiaj ok. 20 min.

Gdy skwarki zaczną się złocić, dodaj pocięte w kostkę cebule i wędzonkę lub boczek, wymieszaj, wytapiaj znów 20 min.

Dodaj obrane i bez gniazd nasiennych jabłka pokrojone w dużą kostkę. Trzymaj na ogniu ok. 15 min. Gdy jabłka staną się szkliste, zdejmij rondel z ognia. Ciepły smalec przelej do kamiennego garnczka lub słoików.

Zjedz w ciągu 2 tygodni – z powodu jabłek łatwo pleśnieje.

 

Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!  
 Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2896

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
221

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
33

Radek pl

Ilosc dodanych przepisow:
1

osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
6

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
70

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
194

Trippin

Ilosc dodanych przepisow:
55