Przepisy kulinarne
Środa, 1 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44200
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przekąski

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Smalec z cebulą i jabłkiem

Smalec z cebulą i jabłkiem  shutterstock.com
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki

  • 80 dag słoniny bez skóry
  • 3 duże cebule
  • 15 dag boczku wędzonego lub wędzonki
  • 3 duże jabłka
  • 2 łyżeczki soli

Etapy przygotowania

Słoninę zmiel lub drobno pokrój i wytapiaj ok. 20 min.

Gdy skwarki zaczną się złocić, dodaj pocięte w kostkę cebule i wędzonkę lub boczek, wymieszaj, wytapiaj znów 20 min.

Dodaj obrane i bez gniazd nasiennych jabłka pokrojone w dużą kostkę. Trzymaj na ogniu ok. 15 min. Gdy jabłka staną się szkliste, zdejmij rondel z ognia. Ciepły smalec przelej do kamiennego garnczka lub słoików.

Zjedz w ciągu 2 tygodni – z powodu jabłek łatwo pleśnieje.

 

Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!  
 Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2942

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
209

Ilosc dodanych przepisow:
1

Ilosc dodanych przepisow:
405