Przepisy kulinarne
Czwartek, 24 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44001
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przekąski

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Racuszki z kaszy gryczanej

Racuszki z kaszy gryczanej bocado
Dodane przez:
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 8

Składniki

  • Racuszki:
  • ok. 1,5 szklanki kaszy gryczanej (ugotowanej)
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jaja
  • ok. 1 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • olej do smażenia
  • Na wierzch placuszków:
  • bardzo dojrzałe awokado
  • 2 łyżki jogurtu
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • tymianek cytrynowy, świeży kilka gałązek
  • 1 pomidor
  • plastry łososia wędzonego

Kiedy Wam zabraknie chleba, albo szukacie pomysłu na ciekawą przystawkę sięgnijcie po ten przepis.

Etapy przygotowania

Kaszę, jogurt jaja, sól mieszamy dokładnie. Mąkę dosypujemy stopniowo ciągle mieszając tak by powstała dość gęsta masa, ale nie zbyt gęsta. Gęstość regulujemy ilością mąki, ew. rozrzedzamy jogurtem. Smażymy na rozgrzanym oleju, można w trakcie smażenia przykryć pokrywką patelnię, żeby mieć pewność, że w środku racuszki doszły. Najlepiej kłaść ok. 2 łyżek ciasta na placuszek. Podajemy gorące najlepiej z pastą z awokado i łososiem

Na wierzch:
Awokado obieramy i miksujemy blenderem z dodatkiem soku z cytryny i jogurtem. Doprawiamy porządnie solą i pieprzem. Pomidora kroimy w kostkę i mieszamy z pastą z awokado doprawiamy wszystko świeżym tymiankiem cytrynowym. Czubatą łyżkę masy z awokado układamy na ciepłym racuszku a na wierzch kładziemy plasterki łososia. Całość można dodatkowo skropić sokiem z cytryny i ew. startą skórką z cytryny.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2896

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
32

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
214

osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
6

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
194