Przepisy kulinarne
Wtorek, 31 Marca 2015. Ilość przepisów w serwisie: 44648
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przepisy na wielkanoc

Przekąski

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Pampuchy z sosem truskawkowym

Pampuchy z sosem truskawkowym  Miód Malina Studio
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 3,5 dag drożdży
  • łyżka cukru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 5 dag roztopionego masła
  • opakowanie sera Arla Apetina Classic
  • 50 dag truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka skórki z cytryny

Etapy przygotowania

Pampuchy z sosem truskawkowym

 

Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier i ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 5 min. Do dużej miski dajemy mąkę, jajka, masło, wyrośnięte drożdże, wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na ok. 1–1,5 godz.). W tym czasie przygotowujemy sos: truskawki myjemy, kroimy w ćwiartki.

 Mieszamy z cukrem, solą, octem balsamicznym, skórką i sokiem z cytryny. Gotujemy na małym ogniu 10 min, miksujemy na mus. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 12 części, z każdej z nich formujemy kulkę, w środek której wkładamy 3 kostki sera. Uformowane pampuchy kładziemy zlepieniem do dołu na ściereczce i zostawiamy na 20 min. Gotujemy na parze po 3 kluski, przez ok. 10 min. Gotowe kluski
podajemy z sosem truskawkowym.

 

Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!  
 Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Przepisy na wielkanoc

Sonda

shutterstock.com
zrodlana

Ilosc dodanych przepisow:
4

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
3021

Bez Cukru

Ilosc dodanych przepisow:
4

radobaryl

Ilosc dodanych przepisow:
1

gastrosfera1

Ilosc dodanych przepisow:
3

Vanek1

Ilosc dodanych przepisow:
114