Przepisy kulinarne
Czwartek, 21 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44052
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przekąski

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Pampuchy z sosem truskawkowym

Pampuchy z sosem truskawkowym  Miód Malina Studio
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 3,5 dag drożdży
  • łyżka cukru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 5 dag roztopionego masła
  • opakowanie sera Arla Apetina Classic
  • 50 dag truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka skórki z cytryny

Etapy przygotowania

Pampuchy z sosem truskawkowym

 

Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier i ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 5 min. Do dużej miski dajemy mąkę, jajka, masło, wyrośnięte drożdże, wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na ok. 1–1,5 godz.). W tym czasie przygotowujemy sos: truskawki myjemy, kroimy w ćwiartki.

 Mieszamy z cukrem, solą, octem balsamicznym, skórką i sokiem z cytryny. Gotujemy na małym ogniu 10 min, miksujemy na mus. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 12 części, z każdej z nich formujemy kulkę, w środek której wkładamy 3 kostki sera. Uformowane pampuchy kładziemy zlepieniem do dołu na ściereczce i zostawiamy na 20 min. Gotujemy na parze po 3 kluski, przez ok. 10 min. Gotowe kluski
podajemy z sosem truskawkowym.

 

Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!  
 Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Ilosc dodanych przepisow:
403

Le Parle Na O

Ilosc dodanych przepisow:
2

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
202

Renia_Kawa

Ilosc dodanych przepisow:
96

karita

Ilosc dodanych przepisow:
111

KuchniaDoroty

Ilosc dodanych przepisow:
1

medon

Ilosc dodanych przepisow:
167

lena33

Ilosc dodanych przepisow:
36