Przepisy kulinarne
Czwartek, 24 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43590
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przekąski

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Indyk w maladze

Indyk w maladze Teresa Kropidłowska
Dodane przez:
Czas przygotowania: 200 minut
Czas pieczenia: 1 godzin
Ilość porcji: 10

Składniki

  • 1 kg piersi z indyka
  • 1 łyżka tymianku
  • Sól
  • Biały pieprz
  • Olej
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 szklanka białego słodkiego wina
  • 2 brzoskwinie lub 4 połówki z puszki
  • 1 pomarańcza
  • Kiść winogron
  • Sól
  • Cukier

Filet z indyka w wikwintnej galarecie ozdobiony owocami

Etapy przygotowania

Filet umyć , osuszyć ,natrzeć solą ,pieprzem i tymiankiem. Posmarować olejem i odstawić na 2 godziny do lodówki.
Włożyć filet do naczynia żaroodpornego, podlać wodą lub bulionem i piec  pod przykryciem  1 godz i 10 min w temp 180 st C.
Po upieczeniu mięso wystudzić i pokroić w plastry. Ułożyć na półmisku .
Ozdobić owocami.
Żelatynę wymieszać z wodą i odstawić ,aby spęczniała.
Sos od pieczeni przecedzić ,uzupełnić bulionem lub przegotowaną wodą/ 1 szklanka/ ,dodać wino , zagotować. Dodać żelatynę ,wymieszać i podgrzewać , aż się rozpuści. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem Można dodać soku z cytryny .Ostudzić. Tężejącą  galaretą zalać indyka i owoce. Odstawić do ostygnięcia.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
24.8.2013

cudna dekoracja:)

 
02.11.2011

Brak mi słów. Piękne zdjęcie a przepis ciekawy, do wypróbowania.





REKLAMA

Sonda

fot. shutterstock.com
ewasng2

Ilosc dodanych przepisow:
240

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
91

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1058

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
68

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

yzka

Ilosc dodanych przepisow:
1

kondzii

Ilosc dodanych przepisow:
1

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
12

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!