Przepisy kulinarne
Środa, 1 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44200
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przekąski

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Fondue serowe

Fondue serowe
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Kaloryczność: 550 kcal
Ilość porcji: 8

Składniki

  • 90 dag żółtego sera (najlepiej po połowie ementalera i sera gruyère)
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1–2 szklanki białego, wytrawnego wina
  • bagietka
  • biały pieprz

Etapy przygotowania

Szwajcarska tradycja maczania pieczywa w stopionym serze coraz częściej gości i na naszych stołach. fondue najlepiej smakuje w chłodne, zimowe wieczory.

■ Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czosnek obrać, dwa ząbki posiekać. Pozostały ząbek rozkroić, natrzeć kociołek do fondue.

■ Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami wina. Resztę wina podgrzać w kociołku. Wsypać 1/3 sera, podgrzewać mieszając, aż się stopi. Dodać mąkę i czosnek, mieszając wsypywać pozostały ser. Podgrzewać, aż ser się stopi, przyprawić obficie białym pieprzem.

■ Kociołek ustawić na podgrzewaczu. Bagietkę pokroić na kawałki. Nabijać na szpikulce, zanurzać w masie serowej. Od czasu do czasu masę serową zamieszać.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
12.11.2009

Zestaw do fondue ze stali nierdzewnej dla 6 osób Idealny na spotkania z przyjaciółmi, czy imprezy rodzinne. Wysokiej jakości stal zapewnia długą żywotność produktu. Bardzo dobry pomysł na prezent. Wymiary: 180 mm x 155 mm Rodzaj opakowania: opakowanie ozdobne Zapraszamy do naszej aukcji: allegro.pl/item815513612_zestaw_do_fondue_stal_nierdzewna_6_osob.html





REKLAMA

Sonda

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2942

annimka

Ilosc dodanych przepisow:
1

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
1

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
209

Ilosc dodanych przepisow:
406